Rôzne

Kultúrne leto v Žiline pokračuje: Na tieto akcie sa môžete tešiť

Maratón kultúry a umenia pod názvom Žilinské kultúrne leto 2015 má pred sebou ďalší mesiac plný zaujímavých podujatí. Hneď niekoľko lákavých akcií prebehne už tento víkend. Pozrite si prehľad vybraných podujatí naprieč celým augustom a vyberte si podľa vášho gusta.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne leto v Žiline pokračuje: Na tieto akcie sa môžete tešiť
Zdroj: TASR

KioSK (festival nového slovenského divadla a tanca), 23. – 27. júl

KioSK je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Jeho ambíciou je podnietiť a podporovať vznik nových umeleckých foriem na slovenskej scéne. Viac informácií tu.

Bažant kinematograf, 24. – 28. júl

Populárne premietanie pod holým nebom k nám zavíta aj tento rok, vďaka čomu si na Mariánskom námestí, so začiatkom vždy o 21.00 hod., pozrieme päticu kvalitných filmov.

Letné kino

V auguste pokračuje aj letné kino na Námestí Andreja Hlinku. Snímky sú rozdelené do dvoch skupín, pre deti a pre dospelých. Tomu zodpovedá aj ich premietací čas. Program tu.

Skvelý Fest, 1. august

Letné minifestivaly neziskového charakteru v rámci žilinského kraja môžu nie len priviesť kvalitnú kultúru priamo k ľuďom, ale aj predstaviť verejnosti kvalitné – no z éteru doposiaľ neznáme – slovenské kapely. V Žiline vystúpi Šleha, OFF a Bod Omylu. Mariánske námestie, 19.30 hod.

Európsky pohár silných mužov, 7. august

Už po siedmykrát bude súčasťou Žilinského kultúrneho leta divácky obľúbené podujatie s názvom Európsky pohár silných mužov, ktorý mesto Žilina organizuje v spolupráci so Slovenskou asociáciou silných mužov. Podujatia sa zúčastňujú najsilnejší muži Európy zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Srbska, Poľska a Bosny a Hercegoviny. Námestie Andreja Hlinku, 14.00 hod.

Deň európskej kultúry, 7. august

Deň európskej kultúry – festival partnerských miest Žiliny predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest mesta Žilina na Mariánskom námestí.

Balónová fiesta 2015, 14. – 15. august

16.30 hod., Vodné dielo Žilina. Nepremeškajte šancu pozrieť si rodné mesto z vtáčej perspektívy.

ADHoc Orchestra, ZVA 12–28, 15. august

V AdHoc Orchestra hrajú študenti a absolventi Konzervatória v Žiline, študenti a absolventi VŠMU v Bratislave. Prezentujú sa vážnou a filmovou hudbou, ktorú hrajú naživo v podobe vlastných hudobných aranžmánov. ZVA 12–28 je kapela, ktorá sa svojou interpretáciou a tvorbou výrazne vymyká z typického stredoeurópskeho blues-rockového klišé.

Cyril a Metod, 15. august

Projekt Cyril a Metod je realizovaný na 40 miestach Českej republiky a v zahraničí. Jeho základom je posilniť cestovný ruch v krajinách spojených s príchodom Cyrila a Metoda a s ich odkazom. Súčasťou akcie je historický sprievod, dobová hudba, divadelné vystúpenia, predstavenie remesiel a ochutnávka regionálnych špecialít. Všetko je spracované interaktívnou formou, ktorá je určená všetkým vekovým kategóriám. Mariánske námestie.

Ľudové umelecké remeslá 2015, 21. – 22. august

Ľudové remeslá prezentujú remeselníci zo Slovenska i zo zahraničia. Svoje umenie predstavia napríklad drotári, rezbári , keramikári, rezbári, kováči, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných nástrojov a mnohí ďalší. Mariánske námestie.

Pony express, 22. august

Preprava pošty na konských chrbtoch naprieč štátmi Slovensko, Česko, Poľsko, Nemecko a Holandsko. Mariánske námestie.

Bitka o Bastogne, 22. august

Ukážka bitky o belgické mesto Bastogne s použitím modelov tankov a lietadiel. Bitka sa odohráva na jeseň roku 1944, kedy sa Nemecko pokúsilo poslednýkrát zvrátiť blížiaci sa koniec a zabrániť vstupu spojeneckých jednotiek na svoje územie. Vodné dielo Žilina, 14.00 hod.

Záverečná V., 28. august

Hudobná rozlúčka s letom na Mariánskom námestí. Vystúpi legenda slovenského hip-hopu Vec a formácia Medial Banana – pilierom ich hudobnej tvorby sa stal jamajský štýl hudby reggae.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM