Igor Petrík Správy

KioSK spraví zo Žiliny divadelnú scénu: Festival divadla a tanca sa blíži

Ôsmy ročník festivalu nového slovenského divadla a tanca KioSK sa blíži. Časť programu sa uskutoční vo verejných priestoroch Žiliny, čo súvisí s jeho tohtoročnou témou.

Ilustračný obrázok k článku KioSK spraví zo Žiliny divadelnú scénu: Festival divadla a tanca sa blíži
Zdroj: Dnes24.sk

Snahou tohtoročného festivalu nového slovenského divadla a tanca KioSK, ktorý sa uskutoční 23. a 26. júla, je vo väčšej miere vtiahnuť do diania aj obyvateľov mesta. Preto sa časť programu odohrá vo verejných priestoroch Žiliny.

„Tohtoročnou témou festivalu je vzťah osobné verzus politické. Budeme sledovať reflexiu spoločensko-politických tém, angažovanosť či apolitickosť, oscilovanie umenia medzi týmito pólmi a ich vzájomnú príťažlivosť či nezlúčiteľnosť,“ povedala Barbora Uríková, dramaturgička prehliadky.

Podľa Uríkovej, keďže téma rieši práve angažovanosť, zámerne sa jeho program viac ako v minulosti zameria na verejný priestor a bežných obyvateľov. „Bude odhaľovať skryté priestory (Elektrárne), starým dá nový význam (trhovisko), pretvorí námestie na zónu pripomínajúcu revolúciu (Mariánske námestie), ale nevyhne sa ani prehliadanej časti mesta (Bratislavská ulica),“ doplnila.

„Pre Žilinčanov bude zaujímavé sledovať premenu priestoru budovy Elektrárne na Ulici republiky. V nej sa uskutoční premiérové uvedenie umeleckej inštalácie Stanislava Dobáka a Jamie Lee (Južná Kórea). Umelci v nej strávia desať dní, aby ju pretvorili na veľkú divadelnú scénu,“ vysvetlila dramaturgička.

„V sobotu o 17.30 vystúpi na Mariánskom námestí Divadlo koňa a motora s hrou Othello is black. Na podklade Shakespearovskej drámy hovorí o aktuálnych témach, akými je sila politickej a rasovej demagógie. To isté predstavenie odohrajú aj vo štvrtok v kolónii na Bratislavskej ulici,“ uzatvorila Uríková.

Všetky predstavenia vo verejnom priestore, ako aj ranné diskusné fóra, filmové projekcie a večerné tanečné párty na Stanici sú bezplatné. Podujatie je súčasťou Žilinského kultúrneho leta.

Foto: Stanica Žilina-Záriečie

KioSK urobí zo Žiliny divadelnú scénu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM