Jozef Legéň Kultúra

Kultúrne leto v Žiline pokračuje: Na tieto akcie sa môžete tešiť

Maratón kultúry a umenia pod názvom Žilinské kultúrne leto 2014 má pred sebou ďalší mesiac plný zaujímavých podujatí. Už tento víkend prebehne hneď niekoľko lákavých akcií. Pozrite si prehľad najbližších podujatí a vyberte si podľa vášho gusta.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne leto v Žiline pokračuje: Na tieto akcie sa môžete tešiť
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinský večerný beh (1. august)

V piatok 1. augusta o 20.00 hod. sa na Vodnom diele Žilina uskutoční atraktívny krosový beh okolo Váhu pod názvom „Žilinský večerný beh“. Bežať môžu deti do 15 rokov na trati dlhej 1 km a dospelí vo viacerých kategóriách na 8 kilometrovej trati. Podujatie nadväzuje na už tradičný Beh večernou Žilinou, ktorý sa koná každý štvrtok so štartom v Parku Ľudovíta Štúra. Beh sa v Žiline stáva čoraz populárnejším a v uliciach mesta a jeho okolí sa mu venuje čoraz viac mladých a starších bežcov i známych športovcov.

Osobnosti vryté do dejín ožijú na hrade Strečno! (1. august)

Viac sa dočítate TU.

Flamenco clan & Martin Bies (2. august)

V rámci Mariánskeho leta v sobotu 2. augusta o 19.30 hod. na Mariánskom námestí v Žiline dostane divákov do varu hudbou v rytme flamenco umelec a gitarista Martin Bies a & Flamenco Clan. Bratislavský rodák Martin Bies je známym umelcom doma aj v zahraničí a zároveň jediným interpretom flamenca. Doteraz účinkoval v predstaveniach Slovenského národného divadla a v súčasnosti prezentuje koncertné programy zostavené z vlastnej tvorby, ako aj ním aranžovaných skladieb najslávnejších gitaristov flamenca, ako aj syntézu flamenco gitary, spevu a tanca.

Letné slávnosti v Lietave (2. august)

Viac sa dočítate TU.

Deň európskej kultúry (8. august)

V piatok 8. augusta pozýva mesto Žilina návštevníkov na dve zaujímavé podujatia. Na Mariánskom námestí sa od 15.00 hod. uskutoční Deň európskej kultúry, ktorý predstaví kultúru, umenie a kuchyňu viacerých žilinských partnerských miest.

Európsky pohár silných mužov (8. august)

Na Námestí Andreja Hlinku budú od 14.00 do 18.00 hod. súťažiť najsilnejší muži zo Slovenska a deviatich európskych krajín, ktorí si v divácky atraktívnych disciplínach zmerajú svoje sily a zabojujú o Pohár Slovanov. Viac sa dočítate TU.

Letné kino pod holým nebom

Viac sa dočítate TU.

Don Quijote de la Ancha (10. August, Budatínsky park)

Svojráznemu spracovaniu osudov Dona Quijota a jeho verného služobníka Sanchu Panza nechýba humor, nadhľad, fantázia ani mystifikácia. Po formálnej stránke zvolil režijný poradca predstavenia, autor, mím, básnik telom a dušou Bolek Polívka cestu didaktickej klauniády.

Celá hra je postavená na učení Jána Ámosa Komenského, a to prostredníctvom profesora španielčiny a vychovávateľky kominárskeho internátu Ancha, ktorí sa svojim divákom – študentom, snažia maximálne priblížiť postavu dômyselného rytiera Dona Quijota. Predstavenie je určené všetkým vekovým skupinám a je zároveň humorným prelínaním scén svetoznámeho románu Miguela de Cervantesa Saavedru s vyučovacou hodinou profesora španielčiny.

Pony express (14. August, Mariánske nám)

Jazda Pony Express sa organizuje každoročne na počesť historického Pony Express, ktorého jazdci na koňoch prepravovali poštové zásielky na území USA od apríla 1860 zo St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii na trase dlhej viac ako 3000 míľ.

V Európe dnes trasa jazdy XP presahuje 3000 km, pričom smer jazdy sa každoročne mení a jazdci celú trasu absolvujú bez prerušenia zhruba za 9 dní. Tento rok Pony Express zavíta do Žiliny až v noci, poštový úrad však bude opäť zriadený na Mariánskom námestí v popoludňajších hodinách a deti aj dospelí tu budú môcť za sprievodného programu svoje zásielky odovzdať od 15 do 19 hodiny. Večer spestrí country hudba a tance.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM