Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Krásne výročie: Modrý domček v Považskom Chlmci pomáha už štrnásť rokov, FOTO

Centrum pre liečbu drogových závislostí v Považskom Chlmci pomáha ľuďom už štrnásť rokov. Pri príležitosti výročia pripravil Klub závislých tradičné slávnostné stretnutie.

Ilustračný obrázok k článku Krásne výročie: Modrý domček v Považskom Chlmci pomáha už štrnásť rokov, FOTO
3
Galéria
Zdroj: FNsP Žilina

Uplynulý víkend oslávilo Centrum pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Považskom Chlmci v pôsobnosti žilinskej nemocnice už 14. výročie. Pri tejto príležitosti pripravil Klub závislých tradičné slávnostné stretnutie, v rámci ktorého odovzdali niekoľko desiatok diplomov za abstinenciu v priebehu jedného, troch, piatich, desiatich a dokonca 30 rokov. Informácie poskytla tlačová hovorkyňa FNsP Lenka Záteková.

„Naše centrum alebo aj Modrý domček, ako ho zvyknú bývalí pacienti nazývať, sa zaoberá liečbou závislostí, či už od alkoholu, drog ako marihuana alebo pervitín, ale i hazardných hier. Okrem 10-týždňovej liečby realizujeme tiež stretnutia skupiny abstinujúcich závislých a dvakrát ročne odovzdávame našim abstinujúcim slávnostné diplomy za ich abstinenciu. Veľmi nás teší, že tentokrát prišlo viac ako 100 klubistov, ich rodinných príslušníkov či priateľov a spoločne sme oslávili tento deň,“ uviedla psychologička CPLDZ Jana Vanková.

Diplom si prevzal aj Pavol Minarčík, zamestnanec centra, ktorý v Modrom domčeku pôsobí ako laický terapeut a abstinuje už 30 rokov. „Priviedol ma tu môj priateľ, pán doktor Chaban, ktorý bol hlavným odborníkom na drogové závislosti ministerstva zdravotníctva a zároveň hlavným gestorom nášho centra. Bol som veľmi nahnevaný na seba a na život, ktorý som viedol, takže dopredu ma hnala túžba a silná motivácia to zmeniť. V živote som si nemyslel, že ja budem 30 rokov abstinovať, no spravil som prvý krok a deň po dni je z toho 30 rokov. Na základe mojej choroby som sa rozhodol pomáhať aj ďalším a v tom je sila nášho klubu. Ľudia k nám prídu, môžu sa vyrozprávať a vždy je tam človek, ktorý počúva a má pocit, že prežil vlastne to isté, tak povie aj svoj príbeh a má to ohromnú silu,“ priblížil.

Stretnutia klubu prebiehajú každý štvrtok od 17.30 do 20.00 h v Centre pre liečbu drogových závislostí v Považskom Chlmci a sú otvorené i rodinným príslušníkom či potenciálnym záujemcom.Liečbu závislosti ambulantnou formou realizuje ambulancia CPLDZ v areáli žilinskej nemocnice, ústavná forma prebieha priamo v Považskom Chlmci.

„V rámci ústavnej formy pracujeme s komunitou približne 35 ľudí, komunita je zmiešaná, čo sa týka pohlavia aj typu závislosti. Samotná liečba je v zásade dobrovoľná, trvá 10 týždňov a má režimový charakter s presne stanoveným denným programom a pravidlami. Dôraz kladieme predovšetkým na aktívny prístup pacienta k liečbe,“ zdôraznila J. Vanková s tým, že základom je komunita a skupinová psychoterapia doplnená pracovnými i športovými aktivitami a relaxáciou. Starostlivosť poskytuje terapeutický tím zložený z lekárov, sestier, psychológov, liečebného pedagóga, sociálneho poradcu, ergoterapeuta, správcov i laického terapeuta.

Ročne absolvuje liečenie približne 240 pacientov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM