Jozef Legéň Rôzne

Konferencia SVOČ na pôde Žilinskej univerzity: Študenti stavebných fakúlt predstavia svoje odborné práce

Už tento štvrtok sa na pôde Žilinskej univerzity udeje medzinárodná konferencia Študentskej vedeckej a odbornej činnosti. Medzinárodné zastúpenie študentov fakúlt technického zamerania odprezentuje svoje odborné práce.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia SVOČ na pôde Žilinskej univerzity: Študenti stavebných fakúlt predstavia svoje odborné práce
Zdroj: Dnes24.sk

Študenti šiestich slovenských a českých stavebných fakúlt sa stretnú vo štvrtok na XIV. ročníku medzinárodnej konferencie Študentskej vedeckej a odbornej činnosti (ŠVOČ) na pôde Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline, informovala o tom Katarína Géčová zo ŽU.

Medzinárodná súťaž

Študenti a študentské kolektívy bakalárskeho, inžinierskeho a magisterského štúdia na stavebných fakultách Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Prahe, Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, Vysokého učení technického (VUT) v Brne, Technickej univerzity (TU) v Košiciach, Vysokej školy báňskej – Technickej univerzity v Ostrave a ŽU podľa nej predstavia práce na medzinárodnej súťaži. „V tejto súťaži študenti stavebných fakúlt prezentujú odborné práce, ktorých výsledky sú začlenené do výskumných úloh univerzít a aplikácií pre prax,“ uviedol odborný garant medzinárodnej súťaže a dekan Stavebnej fakulty ŽU v Žiline Josef Vičan.

10 kategórií

Súťaž je rozdelená do desiatich sekcií – Pozemné stavby a architektúra, Vodné stavby, vodné hospodárstvo a environmentálne inžinierstvo, Dopravné stavby, Stavebná mechanika, Materiálové inžinierstvo, Inžinierske konštrukcie a mosty, Geotechnika, Geodézia a kartografia, Technika prostredia budov, Ekonomika, riadenie a technológie stavieb.

História Stavebnej fakulty

Stavebná fakulta ŽU má podľa Géčovej dlhoročnú tradíciu v technickom vzdelávaní a vedeckom výskume. Jej vznik sa viaže k odčleneniu fakulty železničného inžinierstva ČVUT pod názvom Vysoká škola železničná v roku 1953 v Prahe. Stavebná fakulta bola jednou z piatich novovzniknutých fakúlt. Po presune Vysokej školy železničnej do Žiliny sa zároveň zmenil aj jej názov na Vysokú školu dopravnú a stavebná fakulta sa zlúčila s fakultou dopravnou. Stavebná fakulta opäť vznikla ako samostatný subjekt v roku 1990. Fakulta poskytuje štúdium v štyroch študijných programoch bakalárskeho štúdia, piatich študijných programoch inžinierskeho štúdia a štyroch študijných programoch doktorandského štúdia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM