Michal Demjanovič Kultúra

Kliknite a nový týždeň ako na dlani: PREHĽAD akcií, ktoré v Žiline stoja za zmienku

Relaxu nikdy nie je dosť a vyraziť si von na zaujímavú akciu, rozhodne patrí medzi super spôsob oddychu. Prinášame vám preto prehľad siedmich podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Kliknite a nový týždeň ako na dlani: PREHĽAD akcií, ktoré v Žiline stoja za zmienku
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa tancuje argentínske tango v Žiline

7. 2. 2017, o 17:00, Krajská knižnica, Žilina

Klub milovníkov Argentínskeho tanga vás pozýva na prednášku, na ktorej sa dozviete viac o argentínskom tangu. Nebudú chýbať ani ukážky tohto vášnivého tanca.

Noc na Zemi

7. 2. 2017, o 17:00, Stanica Žilina – Záriečie

Film sa odohráva počas jednej noci v rôznych časových pásmach v piatich rôznych mestách na Zemi (Los Angeles, New York, Paríž, Rím, Helsinki). Hlavnými postavami sú miestni taxikári a ich pasažieri. Jarmusch pritom jemne parafrázuje typické postavy, žánre a štýly jednotlivých kinematografií (Hollywood, newyorská škola, francúzsky neobarok, veľkohubá talianska fraška či severská temnota filmov Akiho Kaurismäkiho), čo sa prenáša do rytmu rozprávania, akcentáciou významotvorných motívov, aj v samotnom hereckom obsadení „typickými“ hercami tej ktorej kinematografie. Noc na Zemi je malý, múdry a zároveň veľmi zábavný snímok.

Smer quiz 3

7. 2. 2017, o 19:00, Smer music bar, Žilina

Kvíz prebieha v 5tich kolách po 2 témy a 5 otázok na tému → 50 otázok + jedna bonusová, za ktorú je samostatná cena. Tímy pozostávajú z 3–6 členov. Maximálny počet tímov je 17. Počas kvízu nepoužívame smartphony, tablety, PDA ani iné pomôcky. Ide hlavne o zábavu.

Káva a cigarety

8. 2. 2017, o 19:00, Stanica Žilina – Záriečie

Jim Jarmusch od roku 1986 nakrúcal krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Hrajú ich známi, zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou evidentne zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného fil­mu.

Z rozprávky do rozprávky

10. 2. 2017, o 18:00, Bábkové divadlo, Žilina

Jedného dňa sa mladá slečna Žofka ocitne v Rozprávkovej krajine. Lepšie povedané v krajine Rozprávok, v ktorej hľadá tajomnú Jasietku. Jej sprievodcom sa stáva sympatický, rozprávkový chlapec so zvláštnym menom Pipapendi. Spoločne prežijú veselú, napínavú, smiešnu i strašidelnú cestu z rozprávky do rozprávky, na konci ktorej čaká Žofku veľké prekvapenie.

Vzkriesenie

10. 2. 2017, o 18:00, Mestské divadlo, Žilina

Vzkriesenie autora Daniela Doubta prináša inteligentný humor, miestami možno trochu drsný a suchý. Ústrednou témou je tu osudovosť lásky a viera v Boha. Vtipná hra je plná slovnej komiky a situačných gagov a tiež odkazov skrytých pod povrchom banálneho príbehu. Avšak táto banalita je tu podaná s iróniou a vzápätí prevrátená na ruby a prekvapujúco vystupňovaná do polohy odporujúcej logike. Vzkriesenie sa odohráva v ruskom vydavateľstve, ktoré je existenčne závislé na slávnom spisovateľovi, ktorého knihy vydáva.

Peter a Lucia / Ursiny, Nvotová, Talent transport

10. 2. 2017, o 21:00, Mestské divadlo, Žilina

Pesničky Dežo Ursiny nahral na kazetu aj s klavírnym sprievodom Jara Filipa a s textami Jána Štrassera. Mal to byť muzikál Peter a Lucia, ostalo to po ich smrti na páske. Výnimočný koncert, na ktorom zaznejú piesne z muzikálu Peter a Lucia, voľne inšpirovaného klasickým dielom Romaina Rollanda. Korene projektu siahajú až niekoľko desaťročí do minulosti. O texty piesní sa postarali Alta Vášová a Ján Štrasser, hudbu zložili a na pásku nahrali Dežo Ursiny a Jaro Filip. Projekt sa v dobe svojho vzniku nepodarilo zrealizovať do divadelnej podoby a páska zapadla prachom až do Ursinyho smrti, keď ju našiel jeho syn Jakub.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM