Rôzne

Jesenná krása z výšky: 5 rozhľadní pri Žiline, ktoré ponúknu úžasné výhľady

Hoci sa trochu schladilo, netreba sedieť doma. Práve v tomto období ponúka príroda prekrásne výjavy. Vyberte sa na výlet a vychutnajte si krajinu ako na dlani.

Ilustračný obrázok k článku Jesenná krása z výšky: 5 rozhľadní pri Žiline, ktoré ponúknu úžasné výhľady
15
Galéria
Foto: Erika Ďurčová / Zdroj: TASR

Nádherné jesenné počasie nás láka von do prírody. A najkrajšie pohľady na jesennú krajinu nám práve ponúkajú vyhliadky a rozhľadne v okolí Žiliny. Ponúkame vám našich päť tipov, stačí si len vybrať.

Vyhliadková veža Dubeň

Vyhliadková veža na vrchu Dubeň nad mestom Žilina je prístupná celoročne a je možné sa k nej dostať po turistických chodníkoch zo Zástrania, Zádubnia alebo z Budatína. Zaparkovať môžete v týchto mestských častiach a pokračovať ďalej pešo.

Najkratší prístup je z mestskej časti Žilina – Zádubnie. Kúsok od zastávky MHD Prípojná sa nachádza panelová cesta, na konci ktorej je zásobáreň vody pre mestskú časť. Nasleduje chôdza po lúke na vrch Dubňa a prechod cez les. Celá trasa má dĺžku približne 1,4 kilometra.

Druhá možnosť prístupu je od mestskej časti Žilina – Budatín. Značená trasa vedie prevažne cez les a má dĺžku cca 2 km.

Rozhľadňa Strečno

Rozhľadňa stojí v nadmorskej výške 620 m.n.m. Je postavená celá z dreva s výškou 8,2 m a jej pôdorys tvorí štvorec o rozmere 3,4 × 3,4 metrov.

Z rozhľadne je panaromatický výhľad na Žilinskú kotlinu, hrebeň Malej Fatry, časť Kysuckej vrchoviny a Strážovské vrchy. Raritou je určite výhľad na 4 okolité hrady – Strečno, Starý hrad, Budatínsky hrad a Lietavský hrad.

K rozhľadni sa dá dostať po žltej turistickej značke, ktorá začína na parkovisku pod hradom Strečno. Druhou prístupovou trasou je náučný chodník (zeleno-biele značenie), ktorý začína v centre obce pri Supermarkete Jednota.

Rozhľadňa Divinka

Trasa vedie po náučnom chodníku. Je to ľahká túra aj pre rodiny s deťmi, z obce trvá zhruba 40 minút. Rozhľadňa je 19,2 metra vysoká a týči sa na Malom vrchu nad obcou Divinka-Lalinok.

Rozhľadňa Terchovské srdce

Nenáročná turistická trasa začína v centre Terchovej a zvládnu ju všetky vekové kategórie turistov a dokonca aj mamičky s kočíkmi.

Rozhľadňa Terchovské srdce je vysoká 30 metrov. Na vežu sa vystupuje užšom schodisku. Na samotnej vyhliadkovej veži sa nachádzajú 3 terasy, z ktorých je pôsobivý výhľad na okolitú krajinu.

Rozhľadňa Svederník

Na vrchole Svederníckeho vrchu leží drevená turistická rozhľadňa v tvare kríža. Je vysoká 10 metrov a uvidíte z nej naozaj nádherné výhľady.

Ako na dlani budete mať koryto Váhu, vodnú nádrž Hričov, ale aj mesto Žilina, vrcholy Malej Fatry i Súľovské skaly.

K rozhľadni sa dostanete chodníčkom z centra obce Svederník. Cesta trvá približne pol hodiny a je nenáročná. Vhodná aj pre rodiny s deťmi. Prejdete sa okolo rodného domu Vincenta Hložníka, kaplnky svätého Štefana a lesom. Chodník je značený drevenými informačnými tabuľkami.

Nenehajte si ujsť viac noviniek zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Rozhľadne v okolí Žiliny
15
Galéria
Foto: Erika Ďurčová / Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM