Soňa Vanovčanová Kultúra

Hurvínek na trati Žilina - Rajecké: Kúzelná nostalgia na FOTO a VIDEO

Historický motorový vlak Hurvínek jazdil počas ostatného víkendu na trase Žilina - Rajecké Teplice v rámci podujatia Rajecká Anča 2018. Okrem toho mali návštevníci podujatia možnosť využitia dopravy historickým autobusom.

Ilustračný obrázok k článku Hurvínek na trati Žilina - Rajecké: Kúzelná nostalgia na FOTO a VIDEO
50
Galéria

Historický motorový vlak Hurvínek jazdil počas víkendu (4. a 5.8.) na trase Žilina – Rajecké Teplice v rámci podujatia Rajecká Anča – Dni československých železníc, ktoré sa konalo pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky a podniku Československé drá­hy.

„Pri tejto príležitosti sme aj v spolupráci s českou stranou s Odborovou organizáciou Českých dráh a hotelom Skalka zorganizovali podujatie, na ktorom mali návštevníci možnosť odviezť sa historickým vláčikom, historickým autobusom a vidieť ďalšie atrakcie, ktoré sú vystavené v Múzeu dopravy v Rajeckých Tepliciach a boli aj pri Hoteli Skalka. Pripravili sme aj výstavku najväčších udalostí vo vývoji československých železníc, ktoré sa udiali po roku 1918,“ uviedol Peter Šimko, historik dopravy Považského múzea v Žiline.

Ako uviedol jeden z prítomných rušňovodičov Železničnej spoločnosti Slovensko a zástupca Spoločnosti považskej dráhy Žilina Vladimír Vacula, rušeň Hurvínek bol vyrobený v roku 1956 a jeho riadenie je čisto mechanické. Druhý rušeň, ktorý sa dostal do zbierok v roku 2017 je už čiastočne elektrizovaný. „Rušňovodič pri jeho ovládaní potrebuje už trošku menej sily. A posledná mašina bola vyrobená v roku 1978, čiže v ich ovládaní je veľký rozdiel,“ povedal Vacula a ďalej doplnil, že v 70. rokoch minulého storočia bolo vyrobené neplánovane veľké množstvo týchto vlakov a pohybovali sa na všetkých lokálnych železniciach v bývalom Československu, teda aj na trati Žilina – Rajec. Zaujímavosťou je, že každý vláčik má aj svoje meno. „Prvému motorovému vozňu sa hovorí Hurvínek a zadný motorový vozeň má viacero názvov v rámci bývalého Československa, napríklad Skleník či Orchestrion, no my ho voláme Miško,“ doplnil Vacula.

Pozrite si FOTOGALÉRIU a VIDEO z podujatia

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Príchod historického vlaku Hurvínek do stanice Lietavská Lúčka
1
Galéria
Historický vlak Hurvínek a autobus Karosa ŠD 11: Rajecká Anča 2018
50
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM