Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Cyklisti a chodci sa dočkali: Prvé FOTO z novej lávky pri Žiline!

Dlhoočakávaná pešia lávka, ktorá spája Žilinu s Tepličkou nad Váhom je už sprístupnená. Pozrite si fotky z jej otvorenia.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti a chodci sa dočkali: Prvé FOTO z novej lávky pri Žiline!
5
Galéria
Zdroj: TASR

Lávka ponad frekventovanú cestu II/583 zo Žiliny do Terchovej, ktorú dnes otvorili v Tepličke nad Váhom pre cyklistov a chodcov, spája obec s Vodným dielom Žilina.

Investorom stavby bol štátny podnik Vodohospodárska výstavba, ktorý je rezortnou organizáciou Ministerstva životného prostredia SR. „Investícia bola vo výške 520.000 eur. Lávka je dlhá 58 metrov, tri metre široká a asfaltové príjazdové cesty merajú 76 a 78 metrov. Z obce smerom na Žilinu a k rekreačnej zóne pri Vodnom diele Žilina roky nebol pre chodcov a cyklistov zabezpečený žiaden bezpečný a bezkolízny prechod. Som veľmi rád, že sa nám lávku podarilo vybudovať a po rokoch sme mohli prispieť okrem vyššej bezpečnosti v regióne aj k podpore zelenej dopravy,“ povedal generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, š. p., Daniel Kvocera.

„Práve chodníky, cyklotrasy a lávky, ktoré nenásilne prepoja krajinu a sprístupnia ju ľuďom, sú elementárnym základným kameňom rozvoja trvalo udržateľného cestovného ruchu v celej krajine. Lávka, ktorú dnes odovzdávame do užívania, nie je výnimkou. Nespája len dva body na mape. Predstavuje inklúziu aktívneho relaxu ľudí so zvyšovaním atraktivity regiónu,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla.

Podľa starostu Tepličky nad Váhom Viliama Mrázika sa dopravnú situáciu snažili riešiť niekoľko rokov, pretože cesta medzi Žilinou a Terchovou bola miestom viacerých dopravných kolízií i smrteľnej nehody. „Lávka pre cyklistov a peších nebude slúžiť len pre našich obyvateľov, ale aj pre množstvo návštevníkov v regióne, ak zohľadníme fakt, že bude súčasťou plánovanej cyklomagistrály do Terchovskej doliny. Toto bola aj prirodzená trasa, po ktorej nielen Tepličania, ale aj ľudia zo žilinských sídlisk chodili na Straník alebo Dubeň. A týmto sa prerušená cesta znova obnoví,“ dodal Mrázik.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár podotkol, že stavba lávky je príkladom dobrej spolupráce obce Teplička nad Váhom, ŽSK, Vodohospodárskej výstavby a ministerstva životného prostredia. „Tu sme dokázali spojiť sily. Výsledkom je lávka a celý systém cyklotrás, ktoré sú okolo Vodného diela Žilina. Je tu investorom aj ŽSK, spoločne so súkromnou firmou Kia. A táto lávka bude slúžiť aj ako súčasť cyklomagistrály, ktorá bude viesť smerom do Terchovej a potom na Oravu,“ uzavrel Blanár.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Môže vás zaujímať:

Obec v Žilinskom okrese láka mladé rodiny: 87 nových bytov ešte nie je všetko!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM