Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Obec v Žilinskom okrese láka mladé rodiny: 87 nových bytov ešte nie je všetko!

V ostatných rokoch zaznamenávame trend sťahovania sa mladých rodín z dedín do väčších miest. Sú však aj výnimky.

Ilustračný obrázok k článku Obec v Žilinskom okrese láka mladé rodiny: 87 nových bytov ešte nie je všetko!
Zdroj: TASR

Obec Teplička nad Váhom v okrese Žilina má v súčasnosti zhruba 4300 obyvateľov a napriek dvojkilometrovej vzdialenosti od mesta Žilina vznikajú nové ulice, nová výstavba a rozširuje sa infraštruktúra. Podľa starostu Viliama Mrázika v obci nechýba zdravotné stredisko, pošta či obchody.

Obec za posledné roky zaznamenala zvýšený počet obyvateľov aj záujem mladých rodín o bývanie.

„V oblasti Bieliská a Na Močiari sme prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania postavili 87 nájomných bytov. Evidujeme niekoľko desiatok žiadostí o byty, záujem však prevyšuje naše možnosti. Z času na čas sa byty uvoľnia a komisia ich pridelí podľa kritérií ďalšiemu uchádzačovi,“ vysvetlil starosta obce.

Rozvíja sa aj individuálna bytová výstavba. „Kataster nie je veľký a stavebných pozemkov nie je veľa. Ale záujem o bývanie v Tepličke nad Váhom je veľký. Hlavným dôvodom je dobrá dostupnosť, blízkosť mesta Žiliny, dobrá infraštruktúra a občianska vybavenosť,“ povedal Mrázik.

„Máme dve základné školy a škôlku. Snažíme sa, aby v škôlke boli umiestnené všetky deti nad tri roky. Vďaka úspešnému cezhraničnému projektu s partnerskou Gminou Pawlowice z Poľskej republiky sa nám podarilo vybudovať modernú atletickú dráhu v športovom areáli. V auguste 2013 sme otvorili Detské centrum s ihriskom Na Močiari, v novembri 2015 detský park v miestnej časti Na Prosnisko. Je súčasťou občianskej vybavenosti pre mladé rodiny s deťmi nielen na Prosniskách, ale aj z blízkeho okolia a lokalít Bieliská a Zámostie,“ dodal Viliam Mrázik.

Doplnil tiež , že od roku 2016 je v prevádzke školská jedáleň pre deti a žiakov základných škôl, pre klientov Domova pokoja Žofie Bosniakovej a aj pre seniorov obce.
„Moderná školská jedáleň s kuchyňou vyrástla medzi dvoma budovami základných škôl. Jedáleň je riešená bezbariérovo a prístupná novým vstupom zo spojovacej chodby medzi oboma školami a vchodom priamo z nádvoria. Kuchyňa je navrhnutá podľa najnovších technologických, prevádzkových, hygienických a ekologických kritérií,“ podotkol starosta Tepličky nad Váhom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM