Igor Petrík Rôzne

Balustrádu zdobí nové dielo za tisíce eur: Každý mesiac znázorní zaujímavý odkaz

Balustráda pod Farským kostolom má po rokoch, keď zívala prázdnotou, novú dominantu. Je ňou panel - číselník, ktorý tam nainštalovali v piatok.

Ilustračný obrázok k článku Balustrádu zdobí nové dielo za tisíce eur: Každý mesiac znázorní zaujímavý odkaz
Zdroj: Dnes24.sk

Aktuálne znázorňuje číselník na balustráde pod Farským kostolom cifru 83684, čo je počet obyvateľov Žiliny. „Jednotlivá informácia (číslo) na tabuli sa bude meniť raz mesačne a vždy bude znázorňovať zaujímavý odkaz z minulosti, prítomnosti alebo budúcnosti,“ povedal hovorca mesta Pavol Čorba o číselníku, ktorý je na balustráde inštalovaný od piatka.

„Čísla sú minimálne svojou formou zápisu, ale maximálne schopnosťou komplexne vypovedať. Cez jednoduché čísla je možné sprostredkovať obrovský počet informácií o meste a najmä o ľuďoch, ktorí v ňom žili, žijú a budú žiť,“ vysvetlil Marcel Benčík, člen kolektívu autorov číselníka. Zvyšní členovia sú Peter Lényi, Ondrej Marko, Marián Lucký.

Každé pole veľkosti 2,4 krát 1,2 metra obsahuje jeden číselný znak, vyrezaný do hliníkového plechu a mechanicky osadený do balustrády. Vyrobené boli tri sady panelov obsahujúce číslice 0 až 9 a šesť plných panelov – bez číslice, aby bolo možné vystaviť akékoľvek maximálne šesť miestne číslo, v ktorom sa jedna číslica nenachádza viac ako trikrát. Kombinovaním polí sa získava konkrétna číselná informácia.

„Nie je možné povedať všetko jedným číslom, a preto je systém navrhnutý tak, aby informáciu bolo ľahké zmeniť, aktualizovať, upresňovať, striedať,“ povedal Peter Šimčák, výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra.

Celé dielo financovala práve Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra, prostredníctvom ktorej radnica v roku 2014 oslovila viacerých výtvarníkov a dizajnérov na vypracovanie návrhu pre prázdne miesto na balustráde. Celkové náklady na dielo dosiahli 10-tisíc eur.

Foto: Mesto Žilina

Vďaka Číselníku dostane balustráda pod Farskými schodmi v Žiline novú tvár
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM