Správy

Aj vojnové pamätníky pri Žiline majú svoju históriu: Viete, aké príbehy ukrývajú?

Tento rok si pripomíname 70 rokov od skončenia II. svetovej vojny a cez víkend 71. výročie vypuknutia SNP. Spomienkou na hrôzy vojny zostali pamätníky ich obetiam, či hrdinom. Zaujímalo vás ale niekedy, aké príbehy ukrývajú? Pár takých zo Žiliny a okolia sme vybrali.

Ilustračný obrázok k článku Aj vojnové pamätníky pri Žiline majú svoju históriu: Viete, aké príbehy ukrývajú?
Zdroj: Dnes24.sk

V obci Divina, po skončení vojny, prišlo v priebehu pár dní o život približne 15 ľudí. Skupina asi 200 opitých slovenských, moravských, ukrajinských a ruských partizánov v Divine rabovala, znásilňovala a zabíjala. Občanov hnali za dedinu, kde si museli vlastnými rukami vyhĺbiť hrob, následne ich partizáni dokonali lopatami. Obete sú pochované v spoločnom hrobe na cintoríne. Tieto udalosti pripomína Pamätník I. a II. svetovej vojny v Divine.

Zaujímavú históriu má Pamätná tabuľa venovaná Louisovi Crosovi, účastníkovi SNP v obci Malá Čierna. Francúz Louis Cros bol počas II. svetovej vojny na nútených prácach vo Viedni, po jej zbombardovaní v Dubnici nad Váhom. S desiatkami priateľov ale utiekol a pripojili sa k partizánom. Pôsobili v Strážovských vrchoch a v Súľovských skalách. Schádzali i do dedín, vrátane Malej Čiernej. Dožil sa oslobodenia a zomrel v januári 2009. Napísal knihu memoárov Slová jednej piesne, ktorá sa viaže k SNP. Jeho pamäti preložil do slovenčiny Karol Liška, ktorý sa s Crosom cez vojnu ako 14-ročný stretol a ktorého rodičia sa mu nebáli pomôcť. Po desaťročiach sa opäť stretli a ich rodiny sa priatelia dodnes. Louis Cros je čestným občanom Malej Čiernej a v obci sa každoročne koná Memoriál Louisa Crosa.

Pamätník obetiam II. svetovej vojny v Tepličke nad Váhom sa viaže k udalostiam tesne po vypuknutí SNP, keď 2. septembra 1944 obsadili obec nacisti. Všetci muži sa museli zhromaždiť na námestí a boli vyšetrovaní v súvislosti s odzbrojením troch nemeckých vojakov. Počas vyšetrovania sa Nemci vyhrážali vypálením obce a zastrelením každého muža. Napokon zastrelili trojicu mužov. Nemecké vojsko ubytované v obci, tam zotrvalo až do príchodu sovietskej armády 29. apríla 1945, kedy Nemci Tepličku opustili. Počas bojov v apríli 1945 zahynulo v obci sedem ľudí a po ukončení vojny ešte jeden človek.

Hrozný je príbeh Pamätníka v Lesoparku Chrasť. Odohral sa 8. januára 1945 ráno. Na okraj lesoparku previezli Nemci 32 zajatcov, prevažne mladých chlapcov, ktorí počas SNP bojovali proti nemeckým okupačným jednotkám. V lesoparku si museli vykopať spoločný hrob a všetkých 32 osôb zastrelili. Veliteľa čaty zastrelili posledného a aj napriek tomu že žil, pochovali ho zaživa spolu s ostatnými. Predtým boli partizáni umiestení vo väznici Okresného súdu v Žiline, kde boli v pivničných priestoroch vypočúvaní a mučení. Pritom rodinní príbuzní zajatcov očakávali, že budú prepustení.

Tragédiu, pri ktorej ustupujúce fašistické vojská 8. a 9. apríla 1945 vypálili polovicu drevenej časti Terchovej, pripomína Pamätník oslobodenia v obci. V tomto období sa musela asi stovka terchovských rodín vysťahovať do iných oblastí Slovenska. Obnova a vybudovanie novej Terchovej postupne začala v prvých povojnových rokoch.

Obce pri Žiline na dobových fotografiách: Spoznali by ste ich aj dnes?

Žilina a jej okolie už zaujali mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?

Náš kraj padol do očí už viacerým režisérom… Vedeli ste o tom, že tieto scény nakrútili v okolí Žiliny?

Malebné fotky, ktoré vám pohladia dušu: Pokochajte sa krásou dobových záberov z okolia Žiliny

Žilina a jej okolie dali svetu viacero slávnych mien: Ktoré hviezdy pochádzajú z našich končín?

Unikátne dobové ZÁBERY dediniek pri Žiline: Taký kľud a pokoj by ste asi nečakali :)

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Foto: žilina-gallery

Zdroj: malacierna.sk, žilina-gallery.sk, wikipédia.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM