Správy

Žilina a jej okolie už zaujali mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?

Z času na čas si nájdu cestu do Žilinského kraja aj filmári. Rovnako zahraniční, ale aj domáci. Žilina a jej bezprostredné okolie sa tak môže pochváliť miestami, kde vznikali filmové trháky aj klasiky. Prečítajte si, ktoré filmy, či scény natočili v našich kútoch, spomeniete si ešte na ne?

Ilustračný obrázok k článku Žilina a jej okolie už zaujali mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?
Zdroj: TASR

Nedávno sme písali o filme Koza, ktorý vstúpi do slovenských kín v septembri. Príbeh žilinského boxera Petra Baláža, ktorý reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante. Dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby. Aby zarobil, rozhodne sa vydať na „turné“ po Európe. Nie je to však jediný film spätý so Žilinou. Priamo v nej, alebo v jej blízkom okolí, vzniklo viacero známych filmov. Spomeniete si ešte na ne?

Na pravej strane mosta Zlatné, v smere jazdy zo Strečna do Žiliny, točil Juraj Jakubisko scénu z filmu Postav dom, zasaď strom (1979), v ktorej Matúš s Ryšavcom likvidujú kryty na pouličné osvetlenie. Tak, že ich vysypú. Kamera snímala most z lúky vedľa hlavnej cesty. Na Strečne, na železničnom moste cez Váh, natáčal Martin Šulík jednu zo scén filmu Orbis Pictus (1997) a v športovej hale na Vlčincoch zas kapela Elán točila scény do hudobného filmu Rabaka (1989).

Hrad Lietava pri Žiline si „zahral“ v legendárnom českom filme Tajomstvo hradu v Karpatoch (1981). Scéna, keď gróf Teleke so sluhom Ignácom prišli do Karpát, sa točila zhruba 200 metrov východne od sedla pod hradom Lietava, na lúke. Na Hlbockom vodopáde v Súľovských skalách nakrúcal štáb rozprávky Soľ nad zlato (1982) niekoľko záberov. Neskôr využil prostredie Juraj Jakubisko pri natáčaní Perinbaby (1985). Scény, keď Jakubko tajne opustil Perinbabin príbytok a vybral sa pozrieť do sveta.

V roku 2001 ste mohli vo Veľkej Fatre, pri natáčaní filmu Za nepriateľskou líniou, stretnúť americké hviezdy Owena Wilsona a Gene Hackmana. Konkrétne pri prameni Kráľovej studne, pod vrchom Krížna. Dokonca si americkí filmári na svoje náklady opravili niektoré príjazdové cesty, aby mohli na miesto nakrúcania dopraviť potrebnú techniku. Filmárom, opäť americkým, poslúžil aj hrad Strečno. A to v roku 1994, kedy tam nakrúcali film Dračie srdce.

Filmári zašli aj do Terchovej. Hneď v úvode dvojdielneho Jánošíka z roku 1962 je to záber na krajinu, na kopec Mravenčík. Vznikol na lúke nad osadou Poddolina. V ďalšom zábere malý Jánošík, Ilčík a Terezka bežia do lesa. Idú chytiť orla. Záber zachytáva pohľad na kopce Kýčera a Pupov, dnes už značne zarastené.

Prečítajte si tiež:

Slávny hit V slovenských dolinách vznikol v Terchovej: Jeho autor porozprával ako VIDEO

Terchová na fotografiách: Ako vyzeralo Jánošíkovo rodisko v priebehu rokov?

Zdroj: filmovamista.cz, csfd.cz

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM