Rôzne

Chvíle v Žiline a okolí, keď nám príroda ukázala čo dokáže: Ničivé zemetrasenie aj pád meteoritu!

Len nedávno uplynul rok odvtedy, ako Vrátnu dolinu zasiahla ničivá prívalová vlna. V histórii Žiliny a jej okolia je ale niekoľko momentov, keď nám príroda ukázala čo dokáže, či prekvapila nečakanou udalosťou. Pár takýchto momentov sme vybrali.

Ilustračný obrázok k článku Chvíle v Žiline a okolí, keď nám príroda ukázala čo dokáže: Ničivé zemetrasenie aj pád meteoritu!
Zdroj: TASR

V júli sme si pripomenuli presne rok odvtedy, čo Vrátnu dolinu zasiahla ničivá prívalová vlna. Spúšť, ktorú spôsobila, si vyžiadala rozsiahle rekonštrukčné práce za niekoľko miliónov eur. Žilina a okolie už ale pár výnimočných prírodných úkazov a udalostí zažila. Vybrali sme niektoré.

Keď sa triasla zem

Jednou z nich bolo nepochybne zemetrasenie z 15. januára 1858 pri Žiline. Poškodilo väčšinu domov v meste, medzi inými aj Katedrálu Najsvätejšej Trojice a mnohí obyvatelia ostali bez strechy nad hlavou. Zemetrasenie pocítili aj okolité obce. Napríklad Kostol svätej Heleny v Stránskom bol natoľko poškodený, že v ňom nemohli byť bohoslužby. Ťažké škody utrpel aj Súľovský hrad pri Súľove, ktorý už odvtedy nebol opravený a postupne chátral. Otrasy pocítili aj v Bytči.

Zaujímavosťou je, že zemetrasenie pri Žiline je prvým v Západných Karpatoch, pre ktoré bol vtedajšími vedcami vykonaný systematický zber pozorovaní a ich analýza. Po prvýkrát bol pre výskum zemetrasenia na Slovensku použitý dotazník – predchodca dnešných makroseizmických dotazníkov.

Meteorit dopadol do obce

O niečo skôr, 24. júla 1837, dopadol takmer do centra obce Divina pri Žiline meteorit. O jeho dopade sa zachoval záznam v prvom zväzku divinskej farskej matriky: „V tento deň o pol dvanástej hodine pred obedom sa slnko zatmilo a v 50-stupňovom uhle v diaľke 40 siah od kostola v smere vyšného konca obce dopadol tu s veľkým rachotom meteor vo váhe 19 viedenských funtov (56,006 dkg). Rozmery tohto meteora boli tieto: dĺžka 24 cm, šírka 23 cm, hrúbka 13 cm. Meteor tento si vzala vdova grófka Ľudmila Csáky, rodená Lažanská, do svojho hradu v Budatíne, čo vzácnu pamiatku a v roku 1838 ho darovala Národnému múzeu v Budapešti, kde sa dosiaľ nachádza.“

Popredný stredoeurópsky prírodovedec Jozef Sadler označil meteorit z Diviny na základe jeho veľkosti, dokonalého stavu a nádherného tvaru za kráľa všetkých európskych meteoritov. Jeho najväčšia časť je dodnes uložená v Prírodovednom múzeu v Budapešti. Menšiu časť meteoritu má vo svojich zbierkach aj Viedenské prírodovedné múzeum. Minulý rok, 29. novembra, odhalili v obci Divina Pamätník divinského meteoritu.

Zaplavilo niekoľko obcí

V lete 1999 zasiahli povodne niekoľko obcí Žilinského kraja a to: Stráža, Krasňany, Dolná Tižina, Lutiša, Terchová. Najprv, 17. až 25. júna stúpli hladiny prítokov Váhu – Rajčianky, Čierňanky a Varínky v Žilinskom kraji, prítokov Váhu v Trenčianskom kraji a na tokoch Nitra a Žitava v Nitrianskom kraji. Následne, 26. júna, prietrž mračien v povodí toku Varínka a jeho drobných prítokov spôsobila znovu prudké stúpnutie hladín a zaplavenie intravilánov spomínaných obcí.

Prečítajte si tiež:

Dnes je to presne rok: Vrátna si pripomína prvé smutné výročie

Zbojnícky chodník v Terchovej dostane nový šat: Drevo nahradí nerezový plech

Jedinečné archívne fotky z Terchovej: Ako vyzerali Jánošíkové dni pred 50 rokmi?

Terchová na fotografiách: Ako vyzeralo Jánošíkovo rodisko v priebehu rokov?

Foto spomienka z Terchovej: Ako vyzerali Cyrilometodské dni pred 26 rokmi?

Zdroj: enviromagazin.sk, wikipédia.sk, svp.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM