Zemiaková nedeľa vo Vychylovke láka: V Múzeu kysuckej dediny budú dobroty
Možnosť ochutnať špeciality zo zemiakov ponúkne v nedeľu návštevníkom Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke podujatie Zemiaková nedeľa.
Informovala o tom kultúrna manažérka Kysuckého múzea (KM) v Čadci Darina Hnidková. „V objektoch múzeu sa opäť rozkúria staré piecky a skanzen rozvonia dobrotami, ktoré doma tak nechutia ako v prírode. Túto vetu často počujeme od návštevníkov, ktorí opakovane navštevujú skanzen práve počas podujatia Kuchyňa starých materí,“ povedala Hnidková.
Okrem ľudového jedla aj ľudová hudba
Zemiaky, ktoré sa podávajú ako príloha k rôznym mäsám, majú podľa nej lahodnú chuť aj samostatné. „Napríklad pečené, miešané na kašu, uvarené s rôznymi bylinkami. Alebo z nich pripravíme rôzne jedlá, ako sú zemiakové knedle, zemiakové placky, halušky a samozrejme ich pridávame aj do polievok. Aby návštevníkom bolo veselo, okrem zemiakových dobrôt ich od 13.30 h čaká aj hudobný program v podaní ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého,“ doplnila kultúrna manažérka KM.
Zemiaky pred hladom chránili vrchárov
Pripomenula, že zemiaky sa v našich končinách objavili zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. „Chránili od smrti hladom hlavne vrchárov. Zemiakom sa ako jediným na vrchoch najviac darilo. Sadili sa viac a viac a postupne z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá, ktoré pripravujeme dodnes,“ uviedla Hnidková.
Podujatie Zemiaková nedeľa pripravilo KM v Čadci v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
Foto: ilustračné