Jozef Legéň Správy

Zvýšený záujem turistov o Žilinský kraj: Métou je prilákať až milión návštevníkov!

Žilinský kraj navštívilo minulý rok 756 621 turistov, čím sa návštevnosť dostala na úroveň pred krízou. V budúcnosti je očakávaný ešte väčší záujem turistov o Žilinský región.

Ilustračný obrázok k článku Zvýšený záujem turistov o Žilinský kraj: Métou je prilákať až milión návštevníkov!
Zdroj: TASR

Na tlačovej konferencii o tom včera v Žiline informoval predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj a podpredseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Jozef Štrba.

Založenie KOCR v marci 2012 malo podľa neho pozitívny vplyv na rozvoj cestovného ruchu Žilinského kraja aj na zvýšenie návštevnosti. „Verím tomu, že do budúcnosti aj zvýšenie kvality poskytovaných služieb. Predpokladáme, že sa nám podarí čísla, ktoré hovoria o návštevnosti zvyšovať. A budeme veľmi radi, ak sa nám podarí dosiahnuť métu jeden milión návštevníkov kraja v období do troch až štyroch rokov,“ povedal predseda KOCR Žilinský turistický kraj.

Porovnanie 2011/2012

Pri porovnaní návštevnosti v rokoch 2012 a 2011 upozornil na viac ako 30-percentný nárast turistov z Ruska, Portugalska či Estónska a viac ako 40-percentný nárast z krajín ako Španielsko, Ukrajina a Bielorusko. „Vzhľadom aj na zjednodušenie vízovej povinnosti, ktoré sa v súčasnosti legitimizuje medzi SR a Ruskou federáciou, očakávame, že aj táto súvislosť bude mať výrazný vplyv na počet návštevníkov v našom kraji,“ uviedol Štrba.

Výkonná riaditeľka KOCR Žilinský turistický kraj Iveta Chabadová doplnila, že návštevníkov chcú prilákať aj vďaka projektom Po stopách II. svetovej vojny, Zbojníckym chodníčkom či Kuchyňa, zvyky a tradície našich predkov. „Chceme pokračovať v infocestách, ktoré tento rok venujeme hlavne ruským, ukrajinským a čínskym médiám a touroperátorom. Pokračujeme v budovaní infraštruktúry – hnedých tabuliach a smerovníkoch pre kultúrne a historické ciele," skonštatovala Chabadová.

Cena za ubytovanie v Žiline klesla

Štatistiky podľa nej ukazujú, že minulý rok cena za ubytovanie v Žilinskom kraji klesla. „Bolo viac poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu, ktorí poskytujú nižšiu cenu za ubytovanie a cena sa v priemere znížila. Zároveň boli poskytovatelia ubytovania nútení znížiť cenu za ubytovanie z dôvodu konkurencie a poskytovať návštevníkom rôzne balíčky, ktoré vytvárajú pridanú hodnotu k ubytovaniu,“ dodala Chabadová.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM