Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Zmeny v cestovnom poriadku sa dotknú aj Žiliny: Ktoré z nich nás potešia?

Železničnú dopravu čaká zmena, ktorá sa priamo dotkne aj cestujúcich zo Žiliny a okolia. Čo všetko sa zmení?

Ilustračný obrázok k článku Zmeny v cestovnom poriadku sa dotknú aj Žiliny: Ktoré z nich nás potešia?
Zdroj: TASR

Od nedele 10. decembra začína platiť nový grafikon verejnej dopravy (GVD). Jeho základnou zmenou je urýchlenie vlakov R a IC na trati Bratislava – Žilina. Informovala o tom hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková. Ako ďalej uviedla, toto urýchlenie pozitívne ovplyvnilo ukončenie stavebných prác na modernizácii úseku Zlatovce – Trenčianska Teplá a Dolný Hričov – Žilina v tomto roku.

Na týchto úsekoch už neboli pre GVD 2017/2018 zapracované prirážky k jazdným časom pre zníženú traťovú rýchlosť počas stavebných prác a zároveň bola na týchto úsekoch zvýšená traťová rýchlosť na 160 km/h. Okrem toho boli trasy vlakov R na trati Bratislava – Žilina – Košice a Bratislava – Žilina objednané pre nový GVD od Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na rýchlosť 160 km/h.

„Cestovný čas vlakov osobnej dopravy v roku 2018 ale budú naďalej ovplyvňovať stavebné práce v ŽST Považská Bystrica, na úseku Považská Bystrica – Považská Teplá – Výhybňa Plevník – Drienové a predpokladané stavebné práce na úseku Poprad – Tatry – Svit – Lučivná, na ktoré v súčasnosti ŽSR realizujú súťaž na výber zhotoviteľa stavby,“ doplnila Pavliková.

ZSSK informovala aj o zmenách, ktoré sa od 10. decembra dotknú aj priamo cestujúcich z Považskej Bystrice, a okolia, do Žiliny. „Dôležitá zmena je tá, že sa zlepšili spojenia Žiliny s Považskou Bystricou a Púchovom. Osobný vlak zo Žiliny s odchodom o 14:28 bude po novom premávať o dve hodiny neskôr ako vlak vyššej kategórie REX. Cestujúcim z Považskej Bystrice a Púchova tak pribudne chýbajúce rýchlejšie spojenie zo Žiliny medzi 16:00 a 17:00,“ prezradili na stránke spoločnosti.

Podľa informácií hovorcu ZSSK Tomáša Kováča sa dostaneme zo Žiliny do Bratislavy o štvrťhodinu rýchlejšie ako doteraz.

Ako ďalej uviedol, nový cestovný poriadok prinesie veľké zmeny po zavedení 160-kilometrovej rýchlosti v úseku Bratislava – Púchov. Zmena rýchlosti sa dotkne všetkých inter city vlakov, rýchlikov a väčšiny regionálnych rýchlikov, premávajúcich medzi Bratislavou a Žilinou. Cesta z Bratislavy do Žiliny trvala rýchlikom 2 hodiny a 46 minút, po novom sa zrýchli o 15 minút, teda na 2 hodiny a 31 minút.

V hodinových intervaloch začnú premávať vlaky na trase Bratislava – Žilina od 4. marca 2018.

Linka zo Žiliny

Uvádzame ponuku ZSSK na linke Žilina – Považská Bystrica – Nové Mesto nad Váhom (trať 120) od 10. decembra.

  • Osobný vlak Os 3352 s odchodom zo Žiliny o 14:28 bude premávať o dve hodiny neskôr. Po novom bude jazdiť ako regionálny expres REX 1760 Manín (Žilina 16:19 – Považská Bystrica 16:54 – Púchov 17:07). Cestujúcim z Považskej Bystrice a Púchova tak pribudne chýbajúce rýchlejšie spojenie zo Žiliny medzi 16:00 a 17:00.
  • Okrem diaľkových vlakov jazdia na tejto linke regionálne vlaky každé dve hodiny, v čase dopravnej špičky počas pracovných dní vlaky premávajú každú hodinu.
  • Z dôvodu plánovaných výluk nebude možné viezť vlaky v úseku Žilina – Púchov v taktovom systéme.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM