Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Ideme sa učiť od Čechov: Prvé kroky v integrovanej doprave v našom kraji

Od roku 2019 by sme mali v okolí Žiliny cestovať efektívnejšie a za lepšie ceny. V Žilinskom kraji by mala začať fungovať integrovaná doprava. Pomôžu skúsenosti od susedov.

Ilustračný obrázok k článku Ideme sa učiť od Čechov: Prvé kroky v integrovanej doprave v našom kraji
Zdroj: ŽSK

Integrovaná doprava už v roku 2019

Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho (ŽSK) kraja Lenky Zátekovej, pracuje kraj na projekte zavedenia integrovanej dopravy. V prvej etape bude integrovaný systém slúžiť obyvateľom Kysúc a Horného Považia, potom v Turci, v Liptove a na Orave. So spustením systému sa počíta v roku 2019.

„Spolu s krajským mestom Žilina sme založili samostatnú spoločnosť Integrovaná doprava Žilinského kraja, ktorá už je zapísaná aj v obchodnom registri a aktuálne pripravuje všetky potrebné náležitosti, aby mohla reálne začať fungovať. Ide však o náročný proces, je potrebné prispôsobiť naše prímestské autobusy s vlakmi a mestskou hromadnou dopravou tak, aby cestujúci pocítili len jedinú zmenu, a to zníženú cenu lístkov a efektívnejšie prestupy,“ informoval žilinský župan Juraj Blanár.

Pomôže odborník z Čiech

Integrovaný dopravný systém chce župa pilotne zaviesť na trase z Čadce do Žiliny a zo Žiliny do Rajca. Do tímu prizvala i odborníka z Česka, ktorý pracoval na zavedení integrovanej dopravy v Moravskoslezskom kraji. „V susednom Česku majú veľké skúsenosti, vďaka čomu nám pomohli vyvarovať sa mnohým chybám. Nechceme nič unáhliť," uviedol Juraj Blanár.

Postačí jeden cestovný lístok

Hlavnou výhodou by podľa informácií zo ŽSK mala byť pre cestujúcich kúpa jedného cestového lístka, s ktorým nastúpia do MHD, vlaku či autobusu a odvezú sa ďalej bez toho, aby museli kupovať ďalšie lístky.
Systém by mal podľa Blanára kopírovať potreby obyvateľov, vďaka čomu by mal prilákať nových cestujúcich. Keďže verejnou dopravou dnes jazdí stále menej ľudí, fungujúca integrovaná doprava dokáže obmedziť využívanie osobných automobilov a priniesť kvalitnú a cenovo dostupnú alternatívu. A to je cieľom v Žilinskom kraji.

Žilinská župa je objednávateľom verejnej autobusovej dopravy vo všetkých regiónoch ŽSK. Počet prepravených cestujúcich klesol v porovnaní rokov 2015 a 2016 o viac ako milión. Stratu očakáva kraj i tento rok, a to aj napriek rozsiahlej modernizácii a novým službám.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM