Michal Demjanovič Rôzne

Zmeny aj v žilinských autoškolách: Vodičák bude drahší

Ani autoškolám v Žiline sa nevyhli nové zmeny, ktoré sa dotknú aj cien za vodičský výcvik. Koľko bude stáť vodičák v Žiline?

Ilustračný obrázok k článku Zmeny aj v žilinských autoškolách: Vodičák bude drahší
Zdroj: TASR

Autoškoly si musia do konca novembra 2016 kúpiť identifikačné zariadenia, ktoré majú dohliadať na to, či splnili počty povinných jázd a teórie. Dôvodom montáže je monitorovanie budúcich šoférov. A to nielen v autách. Používanie nových technológií sa týka aj učební a trenažérov.

Majitelia autoškôl sa obávajú, že montáž zariadení sa podpíše aj na cene za vodičský preukaz. Zisťovali sme preto, ako sa tieto zmeny dotknú autoškôl v našom meste. Oslovili sme tri autoškoly zo Žiliny. Konkrétne sme zisťovali ako sa to odrazí na cene za vodičský preukaz a tiež, či toto opatrenie považujú oslovené autoškoly za dobrý nápad.

Cena pôjde určite hore

Presnú sumu teraz autoškoly ešte nevedia povedať, no ako uviedol Bebjak: „predpokladáme, že zvýšenie bude predstavovať od 80 – 150 € na žiadateľa. Samozrejme budeme sledovať trh a cena sa prispôsobí trhovému mechanizmu. Zvýšené náklady na 1 žiadateľa závisia aj od počtu žiadateľov v danom roku, nedá sa to povedať paušálne presnejšou sumou."

„Predovšetkým ide o mesačné paušálne poplatky za dátové služby, za prenájom zariadení elektronických zariadení, za ich nastavovanie a servis," uviedol Jozef Bebjak z autoškoly Easy.

Aj druhá autoškola, ktorú sme v Žiline oslovili deklaruje, že bude zvyšovať cenu za vodičský preukaz vzhľadom na zvýšené náklady, ktoré zákon o autoškolách priniesol. „Čo sa týka ceny, tak určite áno. V akom rozsahu ešte momentálne neviem povedať." Uviedla vo svojej odpovedi Autoškola ČEKO.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Dušan Virdzek z autoškoly Viky: „Cena kurzu sa zvýši. Pôjde o sumu približne 200€"

Súhlas aj obavy

Nami oslovené autoškoly sa k otázke, či dané opatrenia považujú za dobrý nápad zhodli v tom, že to pomôže zvýšiť kvalitu kurzu. No tiež vyjadrili isté obavy, ktoré z montáže týchto zariadení vyplývajú.

„Ja osobne za GPS som, dôvod je jednoduchý. Veľa ľudí nadáva na autoškoly, že učia zle, no niekto inštruktori pracujú za 3€ na živnosť a aby niečo zarobili tak robia na kvantitu a nie kvalitu. Jedine s čím nesúhlasím je, aby zákon určoval čo a kedy máme so žiakmi robiť. Každý je individuálny a inštruktor najlepšie vidí ako na tom daný žiak je, preto by malo byť na ňom čo a ako bude žiaka učiť," uviedla vo svojej odpovedi na druhú otázku Autoškola ČEKO.

„Myslím si, že zvýšená kontrola priebehu výcviku a autoškôl je veľmi dobrý nápad. V tejto chvíli neviem ešte povedať, či aj realizácia kontroly bude na kvalitnej úrovni. Obávam sa predovšetkým o ochranu osobnosti a súkromia žiadateľov o vodičský preukaz," prezradil Bebjak.

„Nič nepovažujem za čiernobiele a tak je to aj s týmto opatrením, ktoré všeobecne považujem za dobrý nápad. Štát by mal do určitej miery kontrolovať súkromný sektor. Súhlasím aj s tým, že štát môže zasahovať do formy a obsahu učiva. S čím nesúhlasím je, aby štát určoval čo učiť žiaka," vyjadril svoj názor Dušan Virdzek z Autoškoly Viky.

Čítajte tiež:

Nechajte sa inšpirovať: 10 tipov ako stráviť víkend v Žiline

Španiel José (23) žijúci v Žiline otvorene o Slovákoch: Ide z nich negatívna nálada, ale…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM