Adela Fruckova Iné športy

Žilinský thaiboxer Mirko Cingel (25): Chcem si udržať status bojovníka

Žilina žije boxom a žilinský box, to je aj Mirko Cingel. Výhra nie je len o získavaní prestížnych titulov, no hlavne o nevzdávaní sa na (ne)obyčajnej ceste životom. Odkazom tohto posolstva sú kontaktné bojové športy a aj začínajúci projekt Žilinská boxerňa. Prinášame vám rozhovor s jej zakladateľom.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský thaiboxer Mirko Cingel (25): Chcem si udržať status bojovníka
Zdroj: Archív Miroslava Cingela

Žilinský thaiboxer Miroslav (Cingy) Cingel sa svojimi výkonmi počas kariéry radí medzi najúspešnejších športovcov v oblasti bojových športov nielen na Slovensku, ale aj v Európe. V roku 2007 získal titul majstra Slovenska, v roku 2012 sa stal majstrom Európy. Vo svojich 26 rokoch má na svojom konte 58 zápasov, z toho 45 víťazstiev.

Mirko Cingel je doposiaľ obťažkaný titulmi nielen majstra Slovenska, majstra Európy federácie WKF v disciplíne K1 z minulého roka vo váhe do 84 kg, ale hlavne titulom majstra sveta organizácie Enfusion pre rok 2014. Po zdravotných ťažkostiach s chrbticou boxerské rukavice rukavice nezahodil, venuje sa trénovaniu boxu v Žilinskej boxerni, kde okrem neho nájdete aj iných skúsených profíkov. Viac nám o svojej kariére aj budúcnosti prezradil sám Mirko Cingel.

Ako si sa dostal k boxu?

Nezobrali ma na športovú školu. Začal som boxovať, lebo ma to od malička lákalo. Na Makove, odkiaľ som, nebol bohužiaľ k dispozícii žiaden bojový šport.

Kde si začal „búchať“?

Hneď ako som prišiel na internát do Žiliny, našiel som si klub, kde sa trénoval thajský box a od prvého dňa som vedel, že to je presne to, čomu sa chcem venovať. Môj prvý klub bol Ares gym Žilina.

Ako to pokračovalo?

Keď som prišiel do Aresu, mal som 15 rokov. Pokračovalo to každodenným tréningom a nekonečným opakovaním všetkých techník… Tak ako doteraz :-)…

Prečo ťa oslovil práve box? Baví ťa schytávať do hlavy? (smiech)

Baví ma bojovať, nie dostávať do hlavy (smiech). V ringu je jedno, či si bohatý, chudobný, či si z mesta alebo dediny. Tam sa ukáže, aký je kto chlap a a čo sa v ňom skrýva. Bojové športy robia človeka silnejším nielen fyzicky, ale aj psychicky a to je v živote najdôležitejšie. Byť silný v každej situácii a nenechať sa zlomiť ťažkými situáciami.

Z ktorých úspechov si mal najväčšiu radosť a prečo?

Z titulu majstra Slovenska. Prvý úspech teší vždy úplne najviac, to je jasné. Obrovské emócie som však mal, aj keď som ho vyhral po druhýkrát pred domácim publikom v Žiline, ktoré vytvorilo neskutočnú atmosféru.

Na čom pracuješ teraz?

Stále sa držím na ceste bojovníka, disciplíny a tvrdého tréningu. Cesta je cieľ. Každodenne makáme s chalanmi z boxerne v našich nových priestoroch na Ulici Alexandra Rudnaya 23. Všetci záujemcovia sú samozrejme srdečne vítaní. K dispozícii máme novozariadenú boxerskú telocvičňu a 150 metrov štvorcových, pripravených na kvalitné tréningy.

Čo je Žilinská boxerňa?

Je to projekt, ktorý sme začali riešiť s dvoma kamarátmi. Je to klub plnokontaktných bojových športov so zameraním na MMA, box a thajský box. Naším cieľom je vychovávať nových bojovníkov a odovzdať im svoje skúsenosti, ktoré som za tie roky nadobudol. Samozrejme sme tu aj pre kondičných športovcov, ktorí si chcú zlepšiť svoju postavu a kondíciu…

Ako tento projekt vznikol a prečo?

Vznikol hlavne kvôli tomu, že sme so svojím bývalým klubom ukončili spoluprácu a ja som začal robiť tento šport na vlastnú päsť ešte s dvoma kamarátmi Matejom Štubňom a Paťom Krištofíkom.

Aké máš plány do budúcnosti?

Chcem sa venovať mládeži, vychovať dobrých bojovníkov. Chcel by som prinášať ľuďom šport a v rámci seba by som chcel absolvovať nejaké zápasy v profiboxe. Chcem si udržať status bojovníka a zotrvať na ceste. Pred pol rokom som začal spolupracovať s Maťom Janisom, zakladateľom akadémie TU a TERAZ, kde chodím na kondičné a pohybové tréningy. Maťo mi otvoril oči do sveta pohybu a ukázal mi, ako veľa sa ešte môžem naučiť a čo zlepšiť. Je to pre mňa veľká motivácia. Som mu za to vďačný a nadviazanie tejto spolupráce ma veľmi teší.

Ako sa ešte snažíš na sebe pracovať?

Každý mesiac chodievam do pražského Spejbl gymu, kde sa učím od veľkého majstra Ondreja Hutníka, ktorý je môj dobrý kamarát a fantastický bojovník. Samozrejme, nesmiem zabudnúť na môjho dlhoročného učiteľa boxu, Peťa Hyravého, ktorý je pre mňa nielen tréner, ale aj veľká psychická podpora a jeden z ľudí, akých je už málo. Jednoducho správny chlap.

Máš nejaký odkaz pre ľudí, ktorí ťa podporujú?

Chcel by som poďakovať všetkým mojim ľuďom a mojej rodine. Stáli pri mne v ťažkých chvíľach a síce to nebude hneď, ale spoločnými silami a mravenčou robotou sa krôčik po krôčiku vyšplháme na špičku hitparády. :)

Čítajte tiež:

Daniel (18) to v boxerskom ringu vie a už teraz na seba strháva pozornosť: Prezradil drsný recept na úspech!

Pod Dubňom sa chystá veľká bojová šou: Prenášať ju bude vyše 40 televízií sve­ta!

Žilinský thaiboxer Miroslav Cingel a jeho bojové umenie v ringu
9
Galéria
Zdroj: Archív Miroslava Cingela
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM