tp Šport

Žilinský kraj má v pláne zaujímavé cyklotrasy: Milovníci dvoch kolies, aha čo sa chystá

Otvorením témy cyklodopravy a cyklochodníkov pred niekoľkými rokmi trafil Žilinský samosprávny kraj klinec po hlavičke. Svedčí o tom obrovský záujem o všetky turisticky značené cyklochodníky, ale je aj záujem obcí a miest vstupovať do ich výstavby.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský kraj má v pláne zaujímavé cyklotrasy: Milovníci dvoch kolies, aha čo sa chystá
Zdroj: TASR

Na pondelňajšej konferencii Cyklo Tour 2016 v Žiline sa predseda ŽSK Juraj Blanár vyjadril k pripravovaným projektom: „Máme pripravené projekty, ktoré môžeme financovať z Integrovaného regionálneho operačného programu. Jeden by mal spojiť horné Považie s Turcom. Je to veľmi ambiciózny projekt, pretože spojenie medzi Turcom a horným Považím cyklodopravou dnes v podstate vôbec neexistuje. Rovnako koordinujeme projekt do Rajeckej doliny, kde je založený mikroregión obcí, ktoré sa podieľajú na príprave tohto projektu.“

Výstavba mostov a lávok

Trasu Strečno-Vrútky-Lipovec označil Juraj Hlatký z odboru kultúry a cestovného ruchu Úradu ŽSK ako komplikovanú. Počíta sa tam s výstavbou šiestich lávok a mostov ponad rieku Váh. Podľa Hlatkého by výstavba tejto trasy prepojila cyklotrasu do obce Lipovec, taktiež do miest Vrútky a Martin.

„Euroregión Beskydy pripravuje pod gesciou ŽSK aj projekt smerom do Rajeckej doliny. Je to 17-kilometrová trasa, ktorá by v prvej etape viedla zo Žiliny do mesta Rajecké Teplice. Uvažuje sa tam s ôsmimi lávkami ponad Rajčianku a rekonštrukciou štyroch priecestí," doplnil Hlatký.

Plánujú dobudovanie

Okrem toho ŽSK pokračuje aj s prepojením Budatínskeho a Strečnianskeho hradu cez vodné dielo Žilina. Podľa Blanára by za pomoci donora kraj dobudoval prepojenie druhej fázy od Vodného diela Žilina po Budatínsky hrad. „V minulom roku sme vybudovali úsek 1,1 kilometra. V tomto roku plánujeme ďalších 1,8 kilometra. Ak všetko pôjde ďalej, tak ľavobrežná časť cyklochodníka by sa mohla na budúci rok realizovať v dĺžke okolo štyroch kilometrov," informoval Blanár.

Návštevnosť chce Blanár zvýšiť aj prostredníctvom cyklistických pretekov. Žilinská ŽUPATOUR 2016 plánuje päť cyklistických pretekov, ktoré zahŕňajú regióny Turiec, Liptov, horné Považie, Oravu a Kysuce.

„Na území nášho kraja máme celkom 2400 kilometrov značených cyklotrás. Spomeniem aj cyklobusy, ktoré sme zatiaľ pilotne rozbehli do Terchovskej a do Bystrickej doliny. V súčasnosti vyhodnocujeme, či záujem bol naozaj taký, ako sme predpokladali. Ak sa ukáže, že záujem bol veľký, tak ich chceme rozšíriť aj na iné lokality v spolupráci so SAD v Žiline alebo v Ružomberku," uzatvoril predseda ŽSK.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM