Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Žilinskí colníci sa majú čím pochváliť: Zachránili poriadnu kopu peňazí!

Žilinskí colníci odviedli do štátneho rozpočtu za minulý rok milióny eur. V roku 2017 sa malo dariť obchodníkom výrobcom i obchodníkom s liehom, vínom, zmeným plynom i uhlím. Okrem toho colníci odhalili drogy a zabránili obchodovaniu s pochybnými výrobkami.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí colníci sa majú čím pochváliť: Zachránili poriadnu kopu peňazí!
Zdroj: TASR

Žilinskí colníci odviedli do štátneho rozpočtu za minulý rok takmer 555 mil. eur, vykonali cez 2600 miestnych zisťovaní, odhalili drogy a zabránili napríklad aj obchodovaniu s pochybnými farmaceutickými výrobkami. Informácie poskytla hovorkyňa Colného úradu Žilina (CÚ Žilina) Božena Chríbiková.

Podľa hovorkyne patrí Žilinský colný úrad za uplynulý rok 2017 medzi najúspešnejšie krajské colné úrady na Slovensku v napĺňaní štátneho rozpočtu prostredníctvom príjmov z daní z medzinárodného obchodu (clo), z DPH pri dovoze tovaru z tretích štátov a z tuzemských spotrebných daní.

„Do štátneho rozpočtu tak finančná správa prostredníctvom Colného úradu Žilina odviedla minulý rok takmer 555 miliónov eur. Najväčší podiel na tomto čísle, až 83 %, mala DPH, nasledovali spotrebné dane a nakoniec clo,“ uviedla Chríbiková a dodala, že aj na základe týchto výsledkov je možné konštatovať, že spoločnostiam zameraným na výrobu a obchodovanie s liehom, vínom, zemným plynom a uhlím sa darilo viac ako v roku 2016. „V rámci Slovenskej republiky je Žilinský kraj dominantný v komodite lieh a uhlie,“ upresnila.

„Žilinskí colníci počas roka 2017 vykonali 802 kontrol zameraných na dodržiavanie predpisov o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Zistili 511 porušení, za ktoré uložili pokuty v celkovej výške 69 340 eur,“ uviedla hovorkyňa CÚ Žilina.

Hovorkyňa tiež informovala o tom, že colníci mali zaistiť v dopravných prostriedkoch, v batožinách cestujúcich aj v pohostinských zariadeniach pomocou služobných psov až v 11 prípadoch marihuanu a pervitín. Navyše zadržali aj 1 238 balení pochybných farmaceutických výrobkov, prevažne liekov „Kamagra“, s podobnými účinkami ako má jej „sestra“ Viagra.

„Colný úrad v Žiline niekoľkokrát zasahoval aj pri zaisťovaní nelegálneho tabaku. Najväčšie množstvo nelegálneho tabaku, až 1,6 tony, zabezpečili na Orave v opustenej hale, v ktorej sa nachádzala aj funkčná sušička a rezačka na tabak,“ dodala na záver Božena Chríbiková.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM