Igor Petrík Správy

Žilinská župa má vlastnú knihu dejepisu: Distribuovaná bude do všetkých stredných škôl v kraji

Vlastnou knihou dejepisu, "župným dejepisom," sa môže pochváliť Žilinský samosprávny kraj. Ministerstvo školstva ju zaradilo do zoznamu odporúčaných materiálov pre stredné školy.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská župa má vlastnú knihu dejepisu: Distribuovaná bude do všetkých stredných škôl v kraji
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenské a svetové dejiny z pohľadu jednotlivých regiónov Žilinského kraja sleduje kniha Žilinská župa v dejepise, ktorú tento mesiac uviedol do života žilinský župan Juraj Blanár, spolu s historikom Milošom Jesenským a predsedníčkou Krajského stredoškolského parlamentu.

„Župný dejepis, ako môžeme túto knihu jednoducho nazvať, je jedinečným zdrojom informácií o histórii nášho kraja. Každý región, či už Kysuce, Liptov, Orava, Horné Považie alebo Turiec, mal svojrázne dejiny a historici z inštitúcií Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s učiteľkami dejepisu sa podujali vypracovať návod, ako čítať veľkú svetovú históriu cez ich bežné, dá sa povedať až každodenné udalosti. Cením si, že publikáciu zaradilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky do zoznamu odporúčaných materiálov pre stredné školy,“ zdôraznil Blanár.

Knihu Žilinská župa v dejepise vydala Matica slovenská a okrem historických faktov ponúka i úlohy, ktoré pomôžu žiakom lepšie sa zamerať na dôležité medzníky dejín a zároveň si na konci každej kapitoly prečítať zaujímavosti, nové podnety a odporúčania. Župný dejepis bude distribuovaný do všetkých stredných škôl v Žilinskom kraji a zároveň do knižníc, odkiaľ si ho budú môcť záujemcovia vypožičať.

Foto: ŽSK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM