Peter Klimant Správy Správy

Žilinská univerzita podpísala zmluvu o spolupráci s významnou spoločnosťou: Aha, o akú firmu ide!

Žilinská univerzita podpísala zmluvu o spolupráci pri výskume vo viacerých zaujímavých oblastiach so slovenskou pobočkou významnej zahraničnej spoločnosti. O akú spoločnosť ide?

Ilustračný obrázok k článku Žilinská univerzita podpísala zmluvu o spolupráci s významnou spoločnosťou: Aha, o akú firmu ide!
Zdroj: Dnes24.sk

Spoluprácu pri výskume v oblastiach komunikačných technológií a vývoja aplikácii a služieb pre siete piatej generácie deklarovali v stredu predstavitelia Žilinskej univerzity v Žiline a spoločnosti Huawei Technologies (Slovak) podpisom zmluvy o spolupráci. V rámci nej poskytla spoločnosť Univerzitnému vedeckému parku modernú technológiu pre aplikovaný výskum.

Budú využívať najnovšie technológie

Oblasti výskumu sú zamerané na dopravu, ktorá je tradičnou témou výskumu na Žilinskej univerzite a koncept Bezpečné mesto (Smart City), v ktorej je spoločnosť Huawei celosvetovým lídrom. „Aplikovaný výskum, ale aj spolupráca s technologickými lídrami na inováciách je v súčasnosti kľúčová pre univerzitu, ako aj celkový rozvoj regiónu a Slovenska. Výskumní pracovníci získajú vďaka spolupráci možnosť využívať pri svojej práci najnovšie technológie. Spoluprácu vítam aj z pohľadu potenciálu vytvorenia nových pracovných miest s vysokou pridanou hodnotou,“ skonštatovala rektorka Žilinskej univerzity Tatiana Čorejová.

Podpis zmluvy je ďalším krokom v realizácii zámerov definovaných memorandom o spolupráci medzi spoločnosťou Huawei Technologies (Slovak) a Žilinskou univerzitou v Žiline podpísanom v máji 2015 v Pekingu. Partnerstvo s univerzitou a možnosti vzájomnej spolupráce v oblasti výskumu a vývoja ocenila Liang Yan, generálna manažérka Huawei Technologies (Slovak). Pripomenula, že spoločnosť sa venuje nielen vývoju inovatívnych riešení a služieb, ale zameriava sa tiež na vzdelávanie a výchovu mladej generácie talentov v tejto oblasti.

Univerzitný vedecký park

Žilinská univerzita vytvorila vybudovaním Univerzitného vedeckého parku prostredie na riešenie úloh aplikovaného výskumu v spolupráci so silnými technologickými partnermi. Aplikácia výsledkov smeruje okrem tradičných tém inteligentnej dopravy a výroby tiež do oblasti elektromobility, komunikačných sietí a analytického spracovania dát.

„Kvalitný aplikovaný výskum je základnou úlohou Univerzitného vedeckého parku v rámci Žilinskej univerzity v Žiline. Spolupráca s technologickou spoločnosťou Huawei je pozitívnym signálom pre smerovanie a aktivity vedeckého parku. Dôležité benefity spolupráce vidím najmä v aplikácií výsledkov výskumu v prospech zvyšovania bezpečnosti v doprave a integrovaných riešeniach pre koncept moderných miest slúžiacich svojim obyvateľom,“ vysvetlil riaditeľ Univerzitného vedeckého parku Michal Zábovský.

Huawei Technologies patrí medzi významné spoločnosti v oblasti telekomunikácií a služieb zákazníkom. Na Slovensku zamestnáva 70 pracovníkov a vytvára predpoklady pre rozširovanie svojho pôsobenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM