Zuzana Gadušová Správy

Žilinská univerzita buduje dva najväčšie projekty vo svojej histórii: Pribudnúť majú desiatky pracovných miest!

V júni 2014 začalo budovanie na pôde Žilinskej univerzity (ŽU) vo veľkom. A momentálne každý okoloidúci vidí rýchle premeny v tejto stavbe. Aké nové priestory sa stavajú, a čím sa bude univerzita pýšiť?

Ilustračný obrázok k článku Žilinská univerzita buduje dva najväčšie projekty vo svojej histórii: Pribudnúť majú desiatky pracovných miest!
Foto: Jozef Legéň

Žilinská univerzita skvalitňuje svoj systém vzdelávania a zväčšuje svoju rozlohu o Univerzitný vedecký park (UVP) a Výskumné centrum (VC) ŽU. Stavebné práce spustili v júni 2014 a sú financované z Operačného programu (OP). Výskum a vývoj, pokračuje podľa plánu, ktorý bol nevrhnutý. Ukončenie stavieb, vrátane kompletného technologického vybavenia laboratórií, je naplánované do konca júna 2015. Informovala hovorkyňa ŽU Katarína Géčová.

Vedecký park bude stáť okolo 41 moliónov

Na pôde Žilinskej univerzity momentálne prebieha výstavba 15 špičkových laboratórií Univerzitného vedeckého parku (UVP) ŽU. Z eurofondov vyčlenili 34,8 milióna eur, zo štátneho rozpočtu 4,1 milióna eur a 2,2 milióna eur si ŽU zabezpečí z vlastných zdrojov. UVP ŽU by malo vytvoriť 120–160 nových pracovných miest, vrátane pozícií externých pracovníkov, doktorandov, postdoktorandov, ako aj špičkových výskumníkov zo zahraničia. Celková rozloha UVP ŽU sa zväčší. Bude takmer 5300 štvorcových metrov (m2).

Keďže výstavba priestorov tvorí iba približne 10 percent investície do celkovej infraštruktúry, oveľa náročnejšie je samotné obstaranie a inštalácia technológie pre aplikovaný výskum. „V súčasnosti prebiehajú viaceré verejné obstarávania pre obstaranie špecifických technológií pre podporu výskumu v oblasti inteligentných systémov dopravy a výroby, materiálov a technológií a IKT. Vzhľadom na aktuálne platnú legislatívu, ide o veľmi náročný proces. Vyvíjame však maximálne úsilie, aby sme plnili stanovený harmonogram projektu,“ skonštatoval riaditeľ UVP Michal Zábovský.

Vedecké centrum bude mať skutočne kvalitné vybavenie

Celkové náklady projektu VC ŽU dosiahnu 25,8 milióna eur. V budove centra s celkovou úžitkovou plochou viac ako 1500 m2 zriadia 17 špecializovaných laboratórií so zameraním napríklad na hodnotenie stavu dopravnej infraštruktúry, hodnotenie vlastností materiálov pre dopravné prostriedky a dopravnú cestu či laboratóriá zamerané na riadenie inteligentných bu­dov.

Základnou aktivitou je výstavba výskumnej inteligentnej budovy VC ŽU, kde práce pokračujú podľa naplánovaného harmonogramu. „Zároveň výskumníci pracujú na výskumných aktivitách, ktoré budú tvoriť základ výskumného centra. Prebiehajú verejné obstarávania na dodávku laboratórnych zariadení a techniky, ktoré budú tvoriť excelentnú výskumnú infraštruktúru centra. V spolupráci so zahraničnými partnermi realizujeme špičkový výskum v oblastiach hodnotenia dopravnej infraštruktúry, progresívnych materiálov, inteligentných budov a obnoviteľných zdrojov energií, čím je pripravovaná personálna infraštruktúra budovaného výskumného centra,“ doplnil riaditeľ VC ŽU Branislav Hadzima.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM