Zuzana Gadušová Kultúra

Žilinská synagóga je v polovici rekonštrukcie: Môžete si ju pozrieť na vlastné oči

Žilinská synagóga po odstavení kina začala chátrať a dobrovoľníci sa pustili do jej rekonštrukcie. Aby mohli pokračovať potrebujú financie. Pre to do decembra sprístupnili priestory v synagóge verejnosti a postarali sa aj o zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská synagóga je v polovici rekonštrukcie: Môžete si ju pozrieť na vlastné oči
Foto: Zuzana Gadušová / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia žilinskej Novej synagógy architekta Petra Behrensa, ktorú pred tromi rokmi začalo občianske združenie (OZ) Truc sphérique, je v polovici. Podľa jedného z iniciátorov rekonštrukcie Mareka Adamova pri tejto príležitosti pootvorili „žilinskú kunsthalle“ na tri mesiace vďaka výstave Vybrané správy svetoznámeho rumunského výtvarníka a reportéra Dana Perjovschého.

Čistenie ako poriadna makačka

„Od roku 2012 sme priestor unikátnej pamiatky medzivojnovej architektúry začali s dobrovoľníkmi čistiť od neskorších prestavieb a spolu sme vyviezli viac než tisíc ton sutiny a odpadu. Sme v polovici a mali by sme sa tešiť, že je niečo za nami. Ale vôbec netušíme, ako pokračovať ďalej. Takže, je to možno aj apel na potenciálnych darcov, sponzorov a verejné financie. Že sme urobili polovicu a s druhou by nám opäť mohol niekto pomôcť,“ povedal Adamov.

V synagóge postupne rekonštruovali okná, dvere, podlahy s izoláciami a vykurovaním, prípojky vody a elektrickej energie a otvorili informačné centrum. „Najväčšími časťami doterajšej rekonštrukcie bola strecha nad hlavnou sálou a reštaurovanie pôvodnej maľby Dávidovej hviezdy na kupole. Práce celkovo za pol milióna eur, na ktoré sa okrem sponzorov a grantov poskladalo aj 2000 darcov v rámci verejnej zbierky,“ uviedol Adamov.

Nádej

Nádejou na dokončenie rekonštrukcie, najmä na reštaurovanie interiéru a vonkajšej fasády, sú Nórske fondy. „Podali sme žiadosť na jar a možno práve v týchto dňoch sa rozhoduje, či dostaneme šancu náš projekt na budúci rok dokončiť. Bol by to zázrak a bez neho to pôjde veľmi ťažko,“ doplnil Róbert Blaško z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

Výstava Vybrané správy potrvá v Novej synagóge do decembra 2014. „Jej súčasťou bude sprievodný program diskusií, koncertov a intervencií ďalších umelcov. V októbri sa do Perjovschého výstavy ‚nasťahuje‘ ďalšia výstava štyroch finalistov Ceny Oskára Čepana a v novembri pribudnú diela mladých českých výtvarníkov z Nového zlínskeho salónu. Celú trojmesačnú akciu stále nazývame len ‚pootvorením‘. Na skutočné otvorenie kunsthalle chceme počkať, kým nebude synagóga kompletne zrekonštruovaná,“ dodal Adamov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM