Jozef Legéň Správy

Nemocnica s pochvalou od ministerky: Z mínusu 500 000 € sa dostala do kladných čísiel

Fakultná Nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline zlepšila za pol roka hospodárenie o 78 percent a z mínusu 500 000 eur za mesiac sa v máji dostala do kladných čísel. Podľa ministerky zdravotníctva má nemocnica šancu zarábať sama na seba.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica s pochvalou od ministerky: Z mínusu 500 000 € sa dostala do kladných čísiel
Zdroj: TASR

Zlepšenie o 78 percent

V žilinskej nemocnici začala ministerka zdravotníctva Zvolenská vyhodnocovacie turné v rezortných nemocniciach. „Na jednej strane je symbolické, že sa tu stretávame prakticky presne pol roka po tom, čo sme tu riešili krízovú situáciu. Na druhej strane musím povedať, že táto nemocnica je prvou z našich návštev práve preto, že zlepšila hospodárenie o 78 percent. Som tu, aby som poďakovala všetkým, ktorým sa o to zasadili,“ povedala Zvolenská.

Efektívnejšia práca

Zdôraznila, že v žilinskej nemocnici sa skutočne objektívne zvýšilo množstvo práce, efektivita práce a upravili sa aj niektoré zmluvné podmienky s poisťovňami. „Pokiaľ táto nemocnica udrží nastavené tempo a nebude robiť krátkodobé, ale systémové opatrenia, má naozaj veľkú šancu zarábať v roku 2015 sama na seba. Z mojej strany sa tu udiali tri zásadné veci. V rámci rokovaní sa absolútne presne spočítali náklady, prispôsobili sa mnohé platby poisťovní na základe rokovaní s riaditeľom a zároveň sa zvýšila aj produktivita a efektivita práce. Čiže sa tu skutočne viac a efektívnejšie pracuje,“ skonštatovala ministerka zdravotníctva.

Jednotlivé kroky

Riaditeľ FNsP v Žiline Štefan Volák doplnil, že po jeho nástupe do funkcie si vedenie stanovilo ciele na vybudovanie efektívnej nemocnice. „V oblasti finančnej politiky sme urobili podstatný krok. Predtým sme v niektorých mesiacoch dávali 91 až 93 percent z výnosov na mzdy, dnes to vychádza okolo 66 až 68 percent. Druhá časť bola nedočerpávanie niektorých objemov od poisťovní. V tomto sme urobili so všetkými oddeleniami obrovský krok. A dnes pracujú tak efektívne, že dočerpávame limity od poisťovní, dokonca ich mierne prekračujeme. Ďalšia vec je účelné vynakladanie prostriedkov aj v rámci normálnej prevádzky. Tieto prvky dohromady nám urobili to, že sa blížime k pomyselnej nule a kolíšeme okolo nej posledné dva mesiace,“ uviedol Volák.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM