Erika Ďurčová Rôzne

Žilinčania, vyrazte do prírody: Máme 5 skvelých víkendových nápadov

Nepreseďte slnečný septembrový víkend doma. Vyberte si niečo z našej redakčnej ponuky výletov.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania, vyrazte do prírody: Máme 5 skvelých víkendových nápadov
15
Galéria
Foto: Erika Ďurčová / Zdroj: TASR

Následujúci víkend sa ponesie v znamení slnka, oddychu a je ideálny na prechádzky prírodou. Prinášame zopár tipov pre tých, ktorým sa nechce sedieť doma.

Hlbocký vodopád

V lone prekrásnej Hlbockej doliny asi 1km od obce Hlboké nad Váhom sa nachádza Hlbocký vodopád. Tento nenápadný vodopád je tvorený Hlbockým potokom a dosahuje výšku viac ako 10 m. Jeho pôvab v minulosti očaril i niektorých slovenských filmárov, vďaka čomu možno zábery z neho zazrieť v rozprávke Perinbaba či Soľ nad Zlato. Najjednoduchší prístup k Hlbockému vodopádu je z obce Hlboké nad Váhom, táto túra je pomerne krátka a nenáročná. Vhodná pre rodiny s deťmi.

Rozhľadňa Špicák

Jedinečný pohľad na Lúčanskú Malú Fatru ponúka rozhľadňa Strečno. Rozhľadňu na vrchu Špicák postavili v relatívne dostupnej vzdialenosti z najfrekvento­vanejšieho miesta, a to z parkoviska pod hradom. Turisti k nej vyšliapu za 40 minút.

Lietavský hrad

Patrí medzi dominanty Rajeckej doliny i okolia. Neprehliadnuteľný hrad, z ktorého dovidíme aj na Žilinu je obľúbeným miestom víkendových výletov.

Lietavský hrad sa vypína nad obcami Lietava a Lietavská Svinná. Z oboch strán sa naň dá vystúpiť, trasy nie sú náročné. Najmä v období suchej jari je prechádzka na Lietavu ideálne stráveným časom s príjemnou vyhliadkou na okolité obce i Žilinu.

Obec Lietava je vzdialená od Žiliny približne 11 km. Cesta autobusom do Lietavy alebo Lietavskej Svinnej trvá asi 30 minút. Jazda autom do oboch obcí trvá okolo 15 minút. Parkovanie je možné priamo v nich.

Rozhľadňa Divinka

Rozhľadňa sa nachádza pri Veľkom vrchu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Už šesť rokov sa tu robí archeologický výskum, bolo to jedno z najväčších osídlení na Slovensku z obdobia praveku.

K rozhľadni vedie viacero ciest. Dá sa tu dostať tak z Divinky, z Lalinka, ako aj z Diviny alebo Marčeka. Odporúčaná trasa je z Divinky, pretože odtiaľto vedie aj náučný chodník, kde sa na informačných tabuliach je možné dozvedieť mnoho zaujímavého z histórie Veľkého vrchu. Je to ideálna a nenáročná prechádzka aj pre rodiny s deťmi, keď cesta trvá približne 40 minút v pohodovom tempe.

Vyhliadková veža Dubeň

Rozhľadňa je vysoká 27,4 metra a má 10 podlaží. Prvé nadzemné podlažie je vo výške 572 metrov nad morom, najvyšší bod veže je v nadmorskej výške 598 metrov. Je zhotovená z oceľovej konštrukcie a obložená drevom.

Rozhľadňa ponúka pôsobivé výhľady na mesto Žilina, ktoré vám veža poskytne ako na dlani.

  • Najkratší prístup je z mestskej časti Žilina – Zádubnie.
  • Kúsok od zastávky MHD Prípojná sa nachádza panelová cesta, na konci ktorej je zásobáreň vody pre mestskú časť. Nasleduje chôdza po lúke na vrch Dubňa a prechod cez les. Celá trasa má dĺžku približne 1,4 kilometra.
  • Druhá možnosť prístupu je od mestskej časti Žilina – Budatín. Značená trasa vedie prevažne cez les a má dĺžku cca 2 km.

Nalaďte sa už teraz a pozrite si našu fotogalériu zo spomenutých lokalít.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Výlety v okolí Žiliny
15
Galéria
Foto: Erika Ďurčová / Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM