Adela Fruckova Kultúra

Žilinčania, príležitosť ako spoznať históriu iným spôsobom: Navštívte podzemné priestory známych žilinských budov

Turistická informačná kancelária mesta Žilina vás pozýva na potulku mestom. Navštívte tajomné miesta v Žiline, kde slnko nikdy nenazrelo.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania, príležitosť ako spoznať históriu iným spôsobom: Navštívte podzemné priestory známych žilinských budov
Zdroj: TIK Žilina

Turistická informačná kancelária mesta Žilina vás pozýva na potulku mestom „ZAŠITÉ“ PODZEMNÉ PRIESTORY ZNÁMYCH ŽILINSKÝCH BUDOV, ktorá sa uskutoční v sobotu 30. apríla o 14.00 hod. Záujemcovia sa stretnú pred budovou Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina na Hlinkovom námestí.

Zákutia v Žiline, kde nenakukne slnko

Koncom apríla budú mať Žilinčania príležitosť dostať do miest, kde slnko nesvieti, do miest, kde sa diali tajné veci a kde sa ukrývali poklady aj ľudia. „V sobotu 30. apríla sa ocitneme v suteréne budovy Lesy Slovenskej republiky,“ hovorí o zaujímavom a náučnom stretnutí Dominika Stránska z Turistickej informačná kancelária mesta Žilina.

Návštevníci sa dostanú do tmavých podzemných chodieb, v ktorých v minulosti sídlili väznice. Okolo samotnej budovy je dosť historických nejasností, o jej pôvode máme len veľmi málo informácií. Nevieme zatiaľ o žiadnej zachovalej projektovej dokumentácii. Vie sa len, že budova bola postavená v období prvej polovice dvadsiateho storočia, pre účely vtedajšej justície," komentuje iniciátorka projektu Stránska.

Zaujímavý program v bývalej väznici

Cely, respektíve kobky, sú pôvodné. Neslúžili na výkon trestu, ale na dočasné zadržanie vyšetrovaných. Obývaná lokalita obsahuje v územnom pláne rôzne požiadavky, napríklad aj požiadavky vyplývajúce zo záujmov obrany štátu, požiarnej ochrany, ochrany pred povodňami a civilnej ochrany obyvateľstva. „Skúsime si aj nacvičiť, aké je to utekať do CO krytu a vyskúšame, či si dokážeme natiahnuť plynovú masku,“ uzatvára Stránska. Viete o tom, že počas druhej svetovej vojny boli v Žiline ukryté pražské korunovačné klenoty? Ak nie, príďte na potulku žilinskými podzemnými zákutiami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM