Jozef Legéň Rôzne

Žilinčania pôsobiaci v Bratislave? Na zvezenie domov využívajú Facebook!

Potrebujete cestovať za školou či prácou do Bratislavy, Martina, či Dolného Kubína alebo späť domov? Na Facebooku funguje skupina, vďaka ktorej majú Žilinčania možnosť získať lacnejšiu a pohodlnejšiu alternatívu k bežnej doprave - vozia sa totiž navzájom. Ako to celé funguje?

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania pôsobiaci v Bratislave? Na zvezenie domov využívajú Facebook!
Zdroj: TASR

Facebooková skupina Cestujeme BA-ZA-MT-DK má vyše 240 členov a stále pribúdajú. Sú nimi študenti, ale aj pracujúci, ktorí musia dochádzať do Bratislavy či iných miest alebo cestúju späť do Žiliny. Vďaka spojeniu na sociálnej sieti našli lacnejšiu a často aj rýchlejšiu alternatívu k autobusom.

Do Bratislavy už za 4 eurá

Do skupiny stačí napísať požiadavku s približným miestom, odkiaľ by ste chceli cestovať, časom odchodu a kontaktom na seba, prípadne si prejsť posledné príspevky a zistiť, či niekto neponúkol odvoz. Potom už len čakáte na reakcie. Ak do Bratislavy cestujete vlastným autom, môžete o tom informovať ostatných, napísať počet voľných miest, navrhnúť cenu za odvoz a umožniť tak ostatným cestovať s vami. Získate tak spoločnosť na cestu, ale aj nezanedbateľných pár eur na benzín.

V dobe, keď autobusy a železnice zvyšujú cestovné je takáto forma dopravy veľmi užitočná a markantný rozdiel ocenia hlavne pracujúci. Do hlavného mesta sa autom dostanete podstatne rýchlejšie a cesta pritom veľa nestojí. Ponúkané ceny za odvoz sa väčšinou pohybujú v rozmedzí 6 – 7 eur za osobu, no pokiaľ máte šťastie, do Bratislavy sa dostanete už aj za 4 – 5 eur. Pokiaľ ste šoférom vy a podarí sa vám nazbierať troch – štyroch spolujazdcov, dokážete tak pokryť aj celé náklady na pohonné látky.

Skúsenosti z ciest

Žilinčan Tomáš má s takýmto cestovaním dobré skúsenosti. „Na tento spôsob alternatívnej dopravy nemám jedného krivého slova. Cestujem takto už nejaký ten rok a ušetril som veľa peňazí na cestovnom. Cestujem do Bratislavy dosť často a vždy mi cesta rýchlejšie ubehne. Neviem čím to je, ale zatiaľ som si s každým šoférom mal čo povedať. Asi je to tým, že my „cestovatelia“ sme jedna krvná skupina," hovorí s úsmevom Tomáš.

Zaujímalo nás ako to vidí aj nežnejšie pohlavie. Študentka Lucia nám k tomu povedala svoje. „Študujem v Bratislave a využívam odvoz pravidelne. Vždy si však vodiča najprv trošku „preklepnem“. Zavolám mu a zistím si zopár info. Vždy sa zaujímam o to, kde všade bude stáť , aké má auto a ŠPZ. Opatrnosti nikdy nie je dosť. Od kamarátky som raz počula, že jeden šofér to na ňu skúšal. Mne sa zatiaľ nič také nestalo a preto budem aj naďalej cestovať týmto spôsobom,“ povedala Lucia.

Opatrnosť nadovšetko

Či sa k niekomu pridáte alebo naopak, zoberiete záujemcu o odvoz, to je už na vás. Pri využívaní takýchto služieb je však namieste byť aj opatrní a snažiť sa už vopred znížiť riziko možných komplikácií. Oplatí sa tiež staviť na zopár rád, ktoré by si podľa polície mali brať k srdcu napríklad stopári. Tie ani pri „facebookovom odvoze“ nie sú na škodu.

Je dobré zapamätať si informácie o vozidle (evidenčné číslo, farba a podobne) a venovať od prvej chvíle dôslednú pozornosť vodičovi, jeho vzhľadu a správaniu, ako aj jeho prípadným spolucestujúcim. Ak je to možné, treba sa sadnúť na zadné sedadlo, aby ste mali dostatočný odstup a prehľad o vodičovi, a v prípade nevhodného správania mohli včas vystúpiť. V prípade najmenšieho podozrenia treba požiadať o zastavenie na otvorenom priestranstve, napríklad z dôvodov nevoľnosti alebo vykonania osobnej potreby.

V každej situácii je dôležité zachovať „chladnú“ hlavu. Pri pokuse o násilie, ak je to možné, sa treba snažiť riešiť situáciu útekom na frekventované miesto. Je vhodné mať pri sebe niečo na obranu, napríklad ochranný sprej, na škodu nie je naučiť sa aj zopár základných prvkov sebaobrany. V prípade úteku treba podľa možnosti čo najskôr upovedomiť políciu.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM