Adela Fruckova Kultúra

Žilinčania, doprajte si naozaj zaujímavého Valentína: Náš tip, ako prežiť sviatok zamilovaných na čerstvom vzduchu

Valentín sa už nezadržateľne blíži. A na Lietavskom hrade si ho budeme môcť vychutnať na vskutku zaujímavej akcii. Na svoje si však na nej neprídu iba zamilované páriky.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania, doprajte si naozaj zaujímavého Valentína: Náš tip, ako prežiť sviatok zamilovaných na čerstvom vzduchu
Zdroj: Martin Szotkowski

Sviatok všetkých zaľúbených je možné osláviť napríklad aj bohatým kultúrnym programom v rámci 8. ročníka podujatia už túto sobotu. „Cieľom akcie Valentín na Lietavskom hrade je vytiahnuť aj v zime ľudí do prírody na malú prechádzku. A samozrejme na hrad, pretože celá akcia je benefičná – občerstvenie i prehliadky hradu sú za dobrovoľný príspevok, ktorý ide celý na opravy tejto kultúrnej pamiatky,“ hovorí pre Žilina 24 jeden z organizátorov a predstaviteľov Združenia na záchranu Lietavského hradu Oľga Guttenová.

Trošku histórie

Zrúcanina hradu Lietava je národná kultúrna pamiatka, výnimočná svojím rozsahom a zachovaním mnohých architektonických detailov. Dejiny hradu začínajú koncom 13.storočia písať rodina Balašovcov. V priebehu 500 rokov sa tu vystriedali významné rody a šľachtici – Bebekovci, Pavol Kiniži, Mikuláš Kostka a Thurzovci. Goticko-renesančný hrad slúžil ako obytné, administratívne i vojenské centrum. Vďaka výbornej strategickej polohe nebol nikdy dobytý. Okolo roku 1760 bol však kvôli majetkovým nezhodám o udržiavanie opustený a začal chátrať. V roku 1999 vzniklo Združenie na záchranu Lietavského hradu, ktoré postupne odstraňuje jeho havarijný stav pomocou finančnej podpory z Ministerstva kultúry SR i iných grantových organizácii.

Tešiť sa môžu naozaj všetky generácie

Program akcie je voľný, návštevníci sa budú očakávať od 11:00 s občerstvením. Na čerstvom vzduchu si tak môžeme vychutnať grilované klobásky, varené víno, punč, čaj s rumom, ale aj komentované prehliadky. Tešiť sa môžeme aj na mini výstavu fotografií hradu a tombolu s trojitým losovaním. Pre deti sú pripravené medovníčky, horúci čaj, lukostreľba i doboví rytieri.

Čo nás čaká?

„Najviac zaujímavostí si môžu návštevníci vypočuť počas komentovaných prehliadok, pretože za minulý rok toho na hrade veľa pribudlo – rok 2015 bol stavebne najúspešnejší rok a tak je rozhodne čo pozerať. Okrem toho bude na nádvorí prvýkrát mini výstava fotografií nášho dvorného fotografa Petra Danka, ktorého zábery hradu sú unikátne,“ opisuje Guttenová.

Upozornenie pre návštevníkov podujatia Valentín na Lietavskom hrade 2016:

PARKOVANIE: Prosíme návštevníkov, ktorí sa chystajú prísť autom, aby pre parkovanie využili IBA prístupovú cestu od Lietavskej Svinnej. V Lietave sa bude konať pohreb dekana Mons. Stanislava Beláka a obec Lietava bude preplnená (MAPA)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM