Jozef Legéň Samospráva

Žilina získala prestížne ocenenie a zaujímavý darček: Mesto má smelé plány - verejná požičovňa bicyklov

Na Slovensku je lídrom v rozvinutosti cyklistickej dopravy práve naše mesto. Žilina obdŕžala prestížne ocenenie o najatraktívnejšie mesto v rámci projektu Mobile 2020 a má ambíciu toto prvenstvo ďalej rozvíjať. Budúcnosťou by mohla byť verejná požičovňa bicyklov.

Ilustračný obrázok k článku Žilina získala prestížne ocenenie a zaujímavý darček: Mesto má smelé plány - verejná požičovňa bicyklov
Foto: Iveta Hrabovská

V západoeurópskych mestách je bicykel každodenným nástrojom prepravy mnoha obyvateľov. Potešiteľným výsledkom snahy o podporu cyklistickej dopravy v našom meste je ocenenie v súťaži o najatraktívnejšie mesto na Slovensku v rámci európskeho projektu Mobile 2020. Žilina bola vyhodnotená ako príkladný vzor pre ostatné samosprávy v prijatých krokoch v prospech cyklodopravy a v celkovej podpore cyklistiky.

Hodnotiaca komisia venovala Mestu Žilina bicyklový stojan ako symbol a motivačný impulz pre pokračovanie v aktivitách zameraných na podporu alternatívnej formy dopravy. „Je to spoločný úspech nás všetkých, lebo komisári hodnotili aktívnu účasť mestskej samosprávy, občanov i aktivistov,“ vyzdvihol primátor Žiliny.

Verejná požičovňa bicyklov

Primátor Žiliny Igor Choma je týmto ocenením potešený a neskrýva ďalšie ambície mesta na podporu a rozvoj cyklodopravy v Žiline. „Chceli by sme ako prvé mesto zaviesť verejnú požičovňu bicyklov, kde sa budú bicykle požičiavať a budú zabezpečené proti krádeži,“ uviedol Choma. Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa k tomuto ambicióznemu projektu mohlo pristúpiť a kde budú rozmiestnené tieto takpovediac bicyklové stanice.

V tomto volebnom období sa mestu podarilo realizovať viacero opatrení na podporu cyklodopravy. Prostredníctvom projektov Central Meetbike a Cyklomesto sa podarilo v meste osadiť cykloprístrešky, cyklostojany a cykloščítače, vyznačil sa cyklokoridor, osadili sa dopravné zrkadlá.

Do roku 2025 zvýšenie ekologickej prepravy

Naše mesto má vypracovaný aj Zelený akčný plán mesta. Na základe tohto plánu sa má zvýšiť príťažlivosť cyklodopravy, pešej a verejnej dopravy v meste, podporiť ich vzájomnú nadväznosť a tým prispieť k zvýšeniu podielu ekologických foriem dopravy na celkovej preprave osôb v meste na úroveň 12 % do roku 2025.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM