Správy Samospráva

Žilina sa vracia k odloženému rozdávaniu grantov: Kam potečie najviac peňazí?

Projekty v oblasti kultúry, športu, vzdelávania, životného prostredia a sociálnej a zdravotnej oblasti podporí mesto tento rok sumou 87.000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Žilina sa vracia k odloženému rozdávaniu grantov: Kam potečie najviac peňazí?
Zdroj: TASR

Mesto Žilina do 19. júna mimoriadne otvorilo grantové žiadosti pre žiadateľov evidovaných v systéme egrant, aby mali možnosť upraviť si harmonogramy predložených projektov. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík pripomenul, že hodnotenie predložených žiadostí pozastavili vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

Pre tých, ktorí stihli termín

Systém je podľa neho otvorený len pre žiadateľov, ktorí podali žiadosť v riadnom termíne na základe výzvy od 9. marca do 3. apríla. „Pokiaľ žiadatelia chcú projekt aj naďalej realizovať, prípadne ho už zrealizovali, môžu žiadosť upraviť len v položkách, ako harmonogram projektu, rozpočet projektu či dátum. Upravený, vytlačený a štatutárnym zástupcom podpísaný formulár žiadosti je potrebné v jednom origináli odoslať alebo osobne doručiť v zalepenej obálke na adresu Mestského úradu Žilina. Najneskôr v deň uzávierky grantového systému, teda 19. júna. Na obálku je potrebné napísať heslo Žiadosť o grantovú dotáciu 2020, napísať názov organizácie a jednu z oblastí podpory, v ktorej sa žiadateľ uchádza o grant,“ uviedol Miškovčík.

Koľko peňazí na čo poputuje

Projekty v oblasti kultúry, športu, vzdelávania, životného prostredia a sociálnej a zdravotnej oblasti podporí mesto tento rok sumou 87.000 eur. „Na podporu projektov v oblasti kultúry pôjde z grantov 40.000 eur, pre sociálnu a zdravotnú oblasť je vyčlenených 10.000 eur, na vzdelávacie projekty 10.000 eur, rovnaká suma je alokovaná aj pre oblasť životného prostredia a 17.000 eur na podporu projektov pre oblasť športu. Je to približne polovica z pôvodne ohlásenej sumy, ktorá sa následkom úsporných opatrení v súvislosti s ekonomickými následkami nového koronavírusu upravila nadol,“ dodal Miškovčík.

Mesto Žilina zároveň otvorilo v rámci grantového systému inštitucionálnu podporu, ktorej celková výška je tento rok 30.000 eur. „Všetky podmienky pre zaslanie žiadostí sú zverejnené vo výzve na stránke mesta. Žiadatelia o inštitucionálnu podporu môžu svoje žiadosti posielať prostredníctvom egrantu do 3. júla. O prerozdelení dotácií rozhodnú členovia grantových komisií a schválené projekty mesto zverejní na svojich internetových stránkach,“ doplnil hovorca mesta.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM