Tlačové správy

Žilina sa o peniaze do rozpočtu nepripraví, zákaz hazardu neprešiel ani s petíciou

Poslancom presadzujúcim zákaz hazardu na území mesta Žilina sa ani pri decembrovom hlasovaní svoj zámer nepodarilo presadiť.

Ilustračný obrázok k článku Žilina sa o peniaze do rozpočtu nepripraví, zákaz hazardu neprešiel ani s petíciou
Zdroj: Pixabay.com

Návrh na prijatie príslušného všeobecne záväzného nariadenia nezískal dostatočný počet hlasov, ale čo je zaujímavé, nehlasovali zaň ani poslanci, ktorí sa roky profesijne starajú o podporu rozvoja žilinskej mládeže či zlepšenie životných podmienok pre marginalizované skupiny.

Viacero pokusov

Takmer identické hlasovanie sa však nekonalo až tak dávno. Iba v septembri poslanci zákaz hazardných hier počas niektorých sviatkov dokonca schválili, kvôli administratívnej chybe však museli hlasovanie opakovať opäť v októbri. Vtedy už návrh neprešiel. Poslanci hlasujúci proti argumentovali presunom hazardu do online prostredia a dostatočnou reguláciou v podobe prísnej kontroly a Registra vylúčených osôb.

Tentokrát aj s petíciou

Poslanci z klubov Za naše mesto a Klub za ZA sa, práve naopak, následne rozhodli v boji proti hazardu ešte viac pritvrdiť a spolu s občianskymi aktivistami spustili v Žiline petíciu za úplný zákaz hazardu v meste. Napokon svoj návrh podporili aj názorom verejnosti, keď predložili petíciu s viac ako 1700 podpismi. Asociácia zábavy a hier sa už vtedy k tejto aktivite stavala skepticky.

Vyzerá to ako populistický krok s cieľom získať lacné politické body. Najmä v čase, keď má celé Slovensko a špeciálne samosprávy kvôli zvýšeným nákladom na protipandemic­ké opatrenia oveľa väčšie problémy a výpadky v príjmoch, je takýto postup vyslovene nelogický,“ vyjadrila sa vtedy za asociáciu jej hovorkyňa Dominika Lukáčová.

Pochybovali aj poslanci

O správnosti plošného zákazu hazardu majú značné pochybnosti aj poslanci, ktorí v decembri za tento návrh nehlasovali. „Je to veľmi komplikovaný bod, veľa som si okolo toho naštudoval. Počas korony veľmi stúpol aj online hazard. Aj podľa štúdií kamenné herne sú vymierajúci segment a to, čo je skutočný problém, je online hazard. Herne prešli už aj tak striktným procesom. Nemôžeme mať pri škole herňu, ale v televízii ide reklama ku stávkovaniu. Gro hráčov sa posunie inde. Toto nerieši problém hrania ako takého. Jedno zakážeme a druhé si nevšímame,“ povedal pre Žilinský večerník poslanec Branislav Delinčák.

Poslanec Martin Kapitulík si zase myslí, že by sa prípadným zákazom problém len zamietol pod koberec. „Cesta nie je zákaz, nič nerieši, iba naženie ľudí na online. Ak má zmysel nejaká debata, tak napríklad ako zmysluplne využiť peniaze, ktoré idú do štátu. Ako ich dáme na prevenciu, šport, na kultúru,“ povedal pre večerník.

Radi pomôžu

Zatiaľ to teda vyzerá tak, že hazard v Žiline prežije a prevádzkovatelia herní vítajú zdravý úsudok poslancov, ktorí sa k striktnému návrhu postavili odmietavo. „Zatvorenie kamenných herní by len zhoršilo už aj tak ťažkú situáciu. Sme radi, že sa Žilina pridala k mestám ako Košice, Banská Bystrica či Trenčín, ktoré sa rozhodli nejsť cestou tvrdej prohibície,“ hovorí Dominika Lukáčová a zdôrazňuje, že sú pripravení pri podpore prevencie závislostí či marginalizovaných skupín priložiť ruku k dielu aj nad rámec povinných odvodov. „Budeme radi, ak si s poslancami miestnych zastupiteľstiev nebudeme zbytočne zatvárať dvere, ale naopak, hľadať spoločnú cestu, ako čo najviac pomôcť lokálnym aktivitám, ktoré to potrebujú,“ uzatvára Dominika Lukáčová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM