Rôzne

Slávny hit V slovenských dolinách vznikol v Terchovej: Jeho autor porozprával ako VIDEO

Terchová nie je len rodiskom Juraja Jánošíka. Jej nádherné prostredie inšpirovalo známeho slovenského textára k napísaniu dnes už legendárneho hitu V slovenských dolinách. Priamo na mieste porozprával aj o okolnostiach jeho vzniku.

Ilustračný obrázok k článku Slávny hit V slovenských dolinách vznikol v Terchovej: Jeho autor porozprával ako VIDEO
Zdroj: TASR

Vedeli ste, že text jednej z najslávnejších slovenských piesní V slovenských dolinách vznikol v Terchovej? Konkrétne v roku 1976, keď do Štefanovej na dovolenku zavítal Ľuboš Zeman, známy slovenský básnik, textár, novinár a publicista.

Celý príbeh o vzniku skladby rozpráva Zeman vo videu, ktoré vzniklo v júli priamo v Terchovej. Ako povedal Marián Zajac, poslanec Obecného zastupiteľstva Terchová a nadšený znalec miestnej histórie, príchod autora textu slávnej piesne iniciovala jedna komerčná televízia.

„Bolo to v súvislosti s nahrávaním príspevku. Nás oslovili ako znalcov miestnych pomerov na spoluprácu. Aby sme im priblížili miestne reálie, kde je Štefanová a súvislosti okolo našej obce,“ povedal pre Žilina 24 Zajac.

Ľuboš Zeman napísal približne 500 textov k piesňam spevákom alebo hudobným skupinám. Napríklad Karol Duchoň, Robo Grigorov, Vašo Patejdl, TAKTICI, Elán a ďalším. Pieseň V slovenských dolinách naspieval Karol Duchoň, v roku 2006 ju prespievala skupina Desmod.

Video: František Mucha

V Terchovej vznikol aj slávny hit V slovenských dolinách
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM