Aktualizované Správy Správy

Zaujímavosť zo Žiliny: Mestské časti Bytčica a Vranie sa po novom môžu popýšiť vlastnými erbami, FOTO

Mestské časti Bytčica a Vranie sa môžu pýšiť vlastnými erbami. Schválili ich poslanci na mestskom zastupiteľstve. Pozrite si, ako vyzerajú.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť zo Žiliny: Mestské časti Bytčica a Vranie sa po novom môžu popýšiť vlastnými erbami, FOTO
Foto: Adela Fruckova / Zdroj: Mesto Žilina

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili na pondelňajšom zasadnutí symboly mestských častí Bytčica a Vranie. „Takto sa občania mestských častí, voľakedy dedín, vracajú k histórii svojej obce. Vracajú sa k identite, vedia si ju zadefinovať a môžu byť aj pyšní na to, že ich obec má svoj erb. Možno, že ho v minulosti mala. Možno, že sa za tie stáročia niekde zapatrošil. Preto si myslím, že nie je na škodu, keď má mestská časť, respektíve bývalá obec takýto erb,“ povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Niekedy cíti snahu osamostatniť sa

Podotkol, že v diskusiách s občanmi niekedy cíti snahu mestských častí – bývalých obcí osamostatniť sa. „Obec, ktorá by dnes samostatne nevyžila, je rada, že je v meste. A naopak, obec, ktorá má veľké príjmy, pretože má na svojom území napríklad priemyselný park, dnes ľutuje, že je súčasťou mesta. Pretože, automaticky sa musí spolupodieľať aj na chode slabých mestských častí. Dnes je legislatívna možnosť osamostatniť sa veľmi zložitá a prakticky nerealizovateľná. Podmienky sú veľmi prísne a myslím, že keby sa to dalo, niektoré časti by už dávno od nás odišli,“ uviedol primátor.

Zdôraznil, že osobne skôr vidí priestor na rozširovanie mesta. „Aby sme možno prehovárali okolité obce, poďte do mesta. Pretože by sme možno vedeli urobiť väčší osoh aj pre nich. A bolo by to vzájomne výhodné pre obidve strany,“ uzatvoril Choma.

Erby

Erb mestskej časti Bytčica má v modrom štíte zlatý gryf s červeným jazykom a v striebornej zbroji, držiaci oboma prednými labami veľký strieborný tulipán na zlatej prehnutej listnatej stopke. Vlajka Bytčice pozostáva zo siedmich pozdĺžnych pruhov vo farbách modrej, bielej, červenej a žltej. Vlajka má pomer strán 2:3 a ukončená je tromi cípmi – dvomi zástrihmi siahajúcimi do tretiny jej listu.

Erb mestskej časti Vranie má v striebornom štíte čiernu vranu v zlatej zbroji, stojacu na zelenom kríku vyrastajúcom zo zelenej pažite. Vlajka Vrania pozostáva zo siedmich pozdĺžnych pruhov vo farbách zelenej, bielej, čiernej a žltej. Vlajka má pomer strán 2:3 a je ukončená tromi cípmi – dvomi zástrihmi siahajúcimi do tretiny jej listu.

Erby mestských častí Bytčica a Vranie si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Hl. foto: ilustračné

FOTO: Takto vyzerajú nové symboly
3
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM