Jozef Legéň Správy

Zatkli strojcu vražedného útoku na horolezcov, pri ktorom zahynul aj náš rodák Anton Dobeš

Zatkli strojcu ozbrojeného prepadu v Pakistane, pri ktorom zahynulo desať osôb vrátane horolezcov, rodáka z Rajeckých Teplíc Antona Dobeša a tratranského vodcu Petra Šperka. Objednávateľom útoku je údajne istý Karibulláh, ktorý v minulosti velil miestnej bunke militantného hnutia Taliban.

Ilustračný obrázok k článku Zatkli strojcu vražedného útoku na horolezcov, pri ktorom zahynul aj náš rodák Anton Dobeš
Zdroj: Webnoviny.sk

Úrady v pakistanskej oblasti Gilgit-Baltistán dolapili objednávateľa júnového teroristického útoku na skupinu zahraničných horolezcov, medzi ktorými boli aj dvaja Slováci.

Vo štvrtok o tom informuje denník International Herald Tribune. Zatknutého muža identifikovali ako Karibulláha známeho tiež pod prezývkou Hasan. Má ísť o bývalého šéfa miestnej pobočky teroristickej skupiny Tahrík-i-Taliban (TTP), ktorá je v Pakistane zakázaná. Organizácia je napojená na militantné hnutie Taliban operujúce aj v Afganistane.

Incident na úpätí hory Nanga Parbat z 22. júna neprežili 10 cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden Pakistanec, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore. K útoku sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu, pričom údajne malo ísť o pomstu za útoky amerických diaľkovo riadených lietadiel. Okrem Slovákov Antona Dobeša a Petra Šperku zahynuli aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálčan a horolezec s dvojakým americko-čínskym občianstvom.

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM