Jozef Legéň Správy

Zastarané vykurovanie v Kysuckej nemocnici: Na rekonštrukciu pôjdu 3 milióny €

Vykurovací systém v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci sa dočká rekonštrukcie. Na jeseň by mal byť v plnej prevádzke. Pacientom poskytne lepší komfort a pomôže k finančnej stabilite nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Zastarané vykurovanie v Kysuckej nemocnici: Na rekonštrukciu pôjdu 3 milióny €
Zdroj: TASR

Celkové náklady na rekonštrukciu nevyhovujúceho vykurovacieho systému sú vo výške tri milióny eur. Nový systém vykurovania by mal zabezpečiť dodávateľom garantované budúce úspory.

„Neuspeli sme so žiadosťou o podporu z eurofondov, preto sme sa rozhodli zrealizovať v našich zemepisných šírkach netradičný model. Náklady na opravu nášho tepelného hospodárstva nebudú presahovať náklady na energie. Vybrali sme dodávateľa, ktorý nám garantuje úspory až 3,8 milióna eur za nasledujúce desaťročie,„ vysvetlil riaditeľ čadčianskej nemocnice Martin Šenfeld.
Okrem uhradenia nákladnej rekonštrukcie tak nemocnica prakticky ušetrí ďalších viac ako 750000 eur.„Pod­statou je, že dodávateľ garantuje vyčíslené budúce úspory. Ak by sa nestali skutočnosťou, zaviazal sa ich uhradiť z vlastných prostriedkov,“ pokračoval Šenfeld. Doterajší centrálny systém vykurovania nahradia efektívnejšie kotolne v jednotlivých budovách.

„Verím, že nový vykurovací systém bude v plnej prevádzke už na jeseň a významne zlepší nielen finančnú situáciu Kysuckej nemocnice, ale predovšetkým jej energetickú bezpečnosť v záujme zvýšenia komfortu pacientov i zamestnancov," skonštatoval predseda zriaďovateľského Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár s tým, že zriaďovateľ poskytol nemocnici v Čadci 143000 eur na rekonštrukciu sociálnych zariadení.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM