Rôzne Správy

Za prísnych opatrení, no predsa: FOTO a VIDEO zo štartu žilinskej univerziády

Hoci nesie univerziáda prívlastok letná, jej termín kvôli pandémii padol až na október. Športovcov čaká dvanásť disciplín.

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Na Letnej univerziáde 2020, ktorú v pondelok slávnostne otvorili na pôde Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA), si športovci zmerajú sily v 12 súťažiach. Rektor UNIZA Jozef Jandačka pripomenul, že univerziádu presunuli pre obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom z pôvodného májového termínu a koná sa do 8. októbra.

Dvojročné prípravy

„Športové súťaže sú zdrojom veľkých emócii aj napätia. Aj napriek prísnym opatreniam verím, že športovci zažijú silný a energický zážitok, ktorý si budú vážiť ešte viac. Nič netrvá večne a určite sa dočkáme lepších časov. Univerzita je pripravená aj v tomto čase a na Letnej univerziáde zabezpečí dodržovanie všetkých opatrení,“ povedal Jandačka.

Prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu Július Dubovský podotkol, že Letná univerziáda je najvýznamnejším podujatím a UNIZA ju pripravovala dva roky. „Treba poďakovať univerzite za prípravu. Samozrejme, zvažovali sme s pánom rektorom, či sa to bude konať, či to nepreložíme. Účasť je ovplyvnená situáciou, ale myslím si, že najlepšie, čo na Slovensku máme, sa zúčastňuje na tomto podujatí,“ uviedol Dubovský.

Bez divákov

„Univerzitný šport je veľmi silnou súčasťou slovenského športového aj olympijského hnutia. Máme rovnaké ciele, a to je podpora športu, podpora mládeže. A kde inde sa šport má rozvíjať, ak nie práve na univerzitách. Veľký obdiv a veľká vďaka. V týchto ťažkých podmienkach a pri maximálnej miere zabezpečenia všetkých zdravotných opatrení to nie je ľahká úloha. Ďakujem v mene športovcov, lebo pre nich to robíme všetci, ktorí pracujeme v športe,“ doplnil prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.

Na Letnej univerziáde v Žiline sa súťaží v basketbale, volejbale, futbale, cyklistike, orientačnom behu, 3×3 basketbale, plážovom volejbale, tenise, silovom trojboji, plávaní, lukostreľbe a šachu. Športové súťaže sú bez divákov a podľa aktuálne platných nariadení. Športovci môžu súťažiť len v jeden deň, počas ktorého získajú finálne hodnotenie a víťazi originálne medaily, informovala Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

FOTO: Otvorenie Letnej univerziády v Žiline
4
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM