Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Z ulíc Žiliny vo veľkom miznú bilbordy: Mesto ich zlikvidovalo už stovky

Mesto pokračuje v likvidovaní nelegálne umiestnených reklám. Ako argumentuje samospráva, sú nielen neestetické, ale aj nebezpečné.

Ilustračný obrázok k článku Z ulíc Žiliny vo veľkom miznú bilbordy: Mesto ich zlikvidovalo už stovky
Zdroj: Mesto Žilina

Samospráva pokračuje v demontovaní nelegálne postavených bilbordov, ktorými je mesto zaplavené, aj keď ich odstraňovanie už niekoľko rokov trvá. Informoval o tom hovorca mesta Pavol Čorba.

Podľa Čorbu je najrizikovejšia práve skupina reklamných pútačov, ktorá je umiestňovaná v blízkosti ciest. Ako vysvetľuje, bilbordy môžu odpútavať pozornosť vodiča, či prekážať vo výhľade do križovatky, čo môže viesť ku fatálnym následkom. Na základe novely stavebného zákona majú v súčasnosti obce a mestá väčšie právomoci v regulovaní vonkajšej reklamy.

„Mesto Žilina spustilo odstraňovanie nelegálne postavených bilbordov na svojom území už v roku 2015 a do dnešného dňa bolo odstránených viac ako 270 kusov. Reklamné pútače sú demontované na základe súdneho príkazu. V dohľadnej dobe ich bude "odpílených“ zhruba 42 kusov", dodal hovorca mesta.

Ako dodal, všetky náklady spojené s odstránením bilbordov hradí mesto zo svojich vlastných finančných prostriedkov. Podľa slov primátora Chomu: „Je najvyšší čas zjednať nápravu s nelegálne postavenými billboardmi, ktoré priam zaplavili Slovensko. Nemám nič proti reklame, ale som toho názoru, aby umiestňovanie reklám malo určitú kultúru a pravidlá.“

Zdroj: zilina.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM