Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Vychádzka v Budatíne: Neuveríte, ako môže chutiť obyčajná burina, FOTO a VIDEO

Považské múzeum v Žiline pripravilo pre milovníkov prírody a rastlín praktickú vychádzku do prírody. Tá bola spojená s poznávaním a ochutnávkou jedlých divorastúcich byliniek.

Zdroj: Dnes24.sk

Naši predkovia zbierali od dávnoveku divorastúce druhy rastlín, ktoré všestranne využívali ako bežnú súčasť stravy. Vedomosti o využití divorastúcich rastlín v stravovaní sa však postupne vytratili. Keďže ľudia bažia po informáciách tohto typu, zorganizovalo Považské múzeum v Žiline (PMZA) prvú vychádzku do prírody spojenú s poznávaním a ochutnávkou divorastúcich jedlých byliniek. Prechádzkou sprevádzala botanička PMZA Květa Kicková.

Vedeli ste, že sa dajú jesť? Niektorých byliniek sa v záhradách nevieme zbaviť
23
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Vítaní boli všetci záujemcovia o praktické využitie divorastúcich rastlín. Počas terénnej vychádzky v okolí Budatína spoznali účastníci takmer 30 druhov rôznych jedlých byliniek. Ochutnali mladé výhonky krídlatky japonskej, listy hluchavky bielej a purpurovej, listy fialky voňavej, sedmikrásky, skorocelu kopijovitého, veroniky potočnej, slezinovky striedavolistej, nátržníka husieho, žerušnice lúčnej, kozonohy hostcovej, zádušníka brečtanolistého, kapsičky pastierskej alebo mladé výhonky chmeľu. „Najväčší úspech zaznamenali lístky cesnačky lekárskej, hviezdice prostrednej a listy žerušnice horkej. Chute sa striedali, niektoré rastliny sú jemné alebo aromatické, niektoré kyslé, šťipľavé alebo horké, podľa toho ich treba používať pri príprave jedál,“ uviedla Květa Kicková.

Podľa botaničky rastie v prírode množstvo druhov, ktoré sa dajú konzumovať. „Sú to väčšinou bežne rozšírené a odolné druhy rastlín. Viacero môžeme smelo označiť za buriny,“ doplnila Kicková a vysvetlila, že rastú a zberajú sa na medziach, lúkach, na okrajoch lesa alebo pri plotoch. Konzumovať sa podľa nej dajú rôzne časti rastlín. Npríklad kvety prvosienky, agátu, hluchavky alebo ďateliny, tiež vňať a mladé listy žerušnice, pľúcnika, kozonohy, štiavu lúčneho alebo korene, podzemky a hľuzy. „Samozrejme k dispozícii sú aj plody viac či menej známych druhov rastlín,“ dodala Kicková.

Zber niektorých druhov je podľa botaničky sezónne podmienený, najväčšia „žatva" je však zaručená na jar, keď je príroda bohatá na šťavnaté výhonky, púčiky a mladé listy. „Chutný a zdravý šalát, polievka, prívarok, pesto alebo smoothie sa však dá pri troche skúseností pripraviť po celý rok. Množstvo druhov nám môže v kuchyni v čerstvom alebo sušenom stave nahradiť koreniny,“ skonštatovala Květa Kicková.

Podľa botaničky stačí dodržiavať len zopár základných pravidiel: zbierame druhy, ktoré poznáme v nekontaminovanom prostredí (dostatočne vzdialených od rušných komunikácií, nezbierame pri hnojiskách, skládkach, železnici a v chránených územiach). Zbierame v množstvách, ktoré dokážeme skonzumovať, aby sme neohrozili prežitie populácie v lokalite, by sme mali k dispozícii čerstvú úrodu aj v ďalšej sezóne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM