Soňa Vanovčanová Rôzne Správy Video

V okolí Žiliny už vykúka medvedí cesnak: Kam naň? FOTO a VIDEO

Medvediemu cesnaku tento rok počasie praje. Jeho zelené lístky už o pár dní bude možné zbierať aj pri Žiline.

Zdroj: Dnes24.sk

S teplejšími dňami sa začínajú aj v oblasti Rajeckej doliny objavovať prvé lístky medvedieho cesnaku. Momentálne ho už môžeme nájsť v tôňach pri Rajčianke, skôr v nižších polohách okolo obcí Rajecká Lesná a Šuja. V plnej sile sa však ukáže až o pár dní. Zvedavosť nám nedala i keď sme tušili, že na zber bude priskoro. Boli sme sa predsa len pozrieť na prvé farby prírody.

V okolí Žiliny začína rásť medvedí cesnak: Kam naň?
9
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Medvedí cesnak je jednou z prvých jarných byliniek, ktorá pomáha pri rôznych neduhoch. Podľa Žilinčanov rastie pod Rozsutcom či Kľakom alebo na Strážove až do mája. Niektorí tento jarný zázrak hľadajú pre jeho prenikavú chuť, iní v ňom vidia najmä jeho liečivú silu.

„Medvedí cesnak chodievam zbierať až v máji do Strážovských vrchov a konzumujem ho len čerstvý. Pridávam ho hlavne do polievok a šalátov. Tu v centre Žiliny mi v záhradke vyrastá už v týchto dňoch,“ povedala Žilinčanka Hanka (65).

Vzhľadom na skorú jar nájdeme v okolí nášho mesta v týchto dňoch lístky medvedieho cesnaku najmä v nižších polohách. Jedným z miest, kde sme ho už našli je Rajecká dolina. Ako uviedol výrobca prírodných produktov Miroslav Bellan, medvedí cesnak je v týchto miestach pomerne rozšírený a je možné zbierať ho do zakvitnutia približne od marca do mája. „Rastie najmä v tônistých mokradiach a podobné prostredie vyhovuje aj prvosienke, ktorú už v týchto dňoch tiež môžeme vidieť kvitnúť. Je vhodný na posilnenie imunity, na vyčistenie organizmu, na to odporúčam užívať tinktúru, a úplne najchutnejší je čerstvý na chlebe s maslom. Dá sa však použiť aj do smoothie, takisto na prípravu pesta a do pomazánok,“ dodal Miro Bellan.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM