Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Vlčince III dostali nové osvetlenie: Mesto vymenilo stovky svietidiel

Nové verejné osvetlenie na Vlčincoch 3 je v prevádzke. Okrem stoviek nových svietidiel má byť úspornejšie i bezpečnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Vlčince III dostali nové osvetlenie: Mesto vymenilo stovky svietidiel
Zdroj: Mesto Žilina

Mesto Žilina spustilo v utorok (19.12.) na sídlisku Vlčince III nové verejné osvetlenie. Náklady na prvú etapu modernizácie a rekonštrukcie verejného osvetlenia, do ktorej zahrnulo okrem sídliska Vlčince III aj Vlčince IV a Malú Prahu, sú vyčíslené na 1,9 milióna eur s DPH. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Doplnil, že na sídlisku Vlčince vymenili 409 svietidiel a stožiarov a položili 19 kilometrov nových káblových rozvodov. „Predpokladaná úspora elektrickej energie bude minimálne 60 percent a osvetlenie verejného priestranstva modernejšími a efektívnejšími svietidlami sa zvýši o viac ako 40 percent,“ podotkol hovorca mesta Žilina.

Celková investícia do dvoch etáp modernizácie a rekonštrukcie verejného osvetlenia podľa neho predstavuje necelých 7,3 milióna eur. „Druhá etapa je naplánovaná v častiach Hliny, Bôrik, Staré mesto, Solinky, Hájik, hlavné cesty a iné, náklady sú vo výške 5,4 milióna eur s DPH. V súčasnosti sú dokončené výkopové práce, práce by mali byť ukončené koncom roka 2018. Rekonštruovať sa bude celé osvetlenie, od vedení až po svietidlá, vrátane stožiarov a elektro výzbroje stožiarov,“ uviedol Čorba.

„Som veľmi rád, že po viac ako roku intenzívnej práce môžeme dať Žilinčanom do užívania nové moderné verejné osvetlenie, ktoré prispeje k zvýšenej bezpečnosti a komfortu. V novej sústave bude možné riadiť dobu prevádzky aj intenzitu. Táto rekonštrukcia ovplyvní šetrenie energiou, ako i finančných prostriedkov mesta,“ dodal primátor Igor Choma.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM