Webnoviny - Rôzne

Vláda nezmení podporu štátu pri narodení dieťaťa

Vláda nebude rušiť príplatok k príspevku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa v sume 678,49 eura.

Na spoločnom brífingu s ministrom práce a sociálnych vecí Jozefom Mihálom to uviedla premiérka Iveta Radičová. „Nič také nie je súčasťou programového vyhlásenia vlády, ani súčasťou programových priorít,“ zdôraznila. Išlo podľa nej len o úvahu šéfa rezortu práce a sociálnych vecí, ako by si vedel systémovo predstaviť zjednodušenie v záujme toho, aby sa takáto podpora štátu nedotýkala len prvého až tretieho dieťaťa. Ako pokračovala premiérka, vláda však plánuje umožniť zárobkovú činnosti rodičov popri poberaní rodičovského príspevku. „To je náš hlavný zámer,“ zdôraznila.

Príspevok pri narodení prvého až tretieho dieťaťa chcel minister Mihál podľa svojich pôvodných úvah zrušiť s tým, že tieto peniaze by sa presunuli do zvýšenia rodičovského príspevku. Rodičia by tak po zrušení tohto príplatku k príspevku dostávali len príspevok pri narodení dieťaťa v sume 151,37 eura. „Mojou chybou bolo, že som na tlačovej konferencii podľahol tlaku novinárov a začal som rozpitvávať to, čo malo zostať len v kuchyni,“ povedal minister Mihál na štvrtkovom brífingu. Od začiatku budúceho roka sa podľa ministra zrejme zachová aj súčasná dvojstupňová výška rodičovského príspevku.

Pôvodnou ambíciou nového ministra práce a sociálnych vecí bolo od 1. januára predstaviť nový zákon o rodičovskom príspevku, ktorým sa zavedie jednotná výška rodičovského príspevku do troch rokov veku dieťaťa v sume okolo 180 až 190 eur. Tento zámer prezentoval na utorkovej tlačovej besede. V súčasnosti dostávajú rodičia, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa do dvoch rokov veku, stratili pracovný príjem a spĺňajú podmienky nároku na materské, rodičovský príspevok v sume 256 eur a po prekročení dvoch rokov dieťaťa príspevok klesá na 164,22 eura. Súčasne sa má rodičom umožniť, aby mohli popri poberaní rodičovského príspevku pracovať. Minister Mihál by vzhľadom na to zrušil príspevok na starostlivosť o dieťa. Ide o príspevok pre rodičov, ktorí sa rozhodnú vykonávať zárobkovú činnosť a zabezpečia starostlivosť o svoje dieťa do troch rokov inou právnickou alebo fyzickou osobou.

Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa v sume 678,49 eura získalo v prvom polroku tohto roka takmer 24,5 tis. rodičov. Ide o rodičov, ktorým sa narodilo prvé, druhé alebo tretie dieťa. Úrady práce a sociálnych vecí na tejto dávke za šesť mesiacov vyplatili vyše 16,8 mil. eur. Príspevok pri narodení dieťaťa, na ktorý majú nárok rodičia pri narodení každého dieťaťa, dostalo v rovnakom období takmer 27,6 tis. rodičov. Na túto dávku išlo v prvom polroku vyše 4,2 mil. eur. Príspevok pri narodení dieťaťa dosahuje 151,37 eura.

Príplatok k príspevku aj pre druhorodené a treťorodené deti zaviedla vláda Roberta Fica od začiatku minulého roka. Do konca roka 2008 tento príplatok získali len prvorodičky. Podmienkou na výplatu tejto dávky je, aby sa dieťa dožilo aspoň 28 dní. Poskytovanie príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa je vylúčené v prípade, ak v období pred narodením druhého dieťaťa alebo tretieho dieťaťa sa staršiemu dieťaťu alebo deťom nariadila súdom ústavná starostlivosť alebo náhradná starostlivosť, alebo boli deti osvojené táto situácia sa do narodenia druhého alebo tretieho dieťaťa nezmenila.

Nárok na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa nevzniká maloletej matke, ktorá nemá súdom priznané rodičovské práva a povinnosti podľa zákona o rodine. Príplatok k príspevku nedostane ani matka, ak sa od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva do pôrodu nezúčastňovala raz za mesiac na preventívnych prehliadkach u gynekológa.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM