Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Vzácne spomienky rodáčky (89) z Frívalda: Takto vyzeral vianočný stromček

Poznáte aj vy ten pocit? Keď sa vám vynárajú útržky spomienok, no neviete ich poskladať? Ako si spomínate na svoje prvé Vianoce vy?

Ilustračný obrázok k článku Vzácne spomienky rodáčky (89) z Frívalda: Takto vyzeral vianočný stromček
Zdroj: TASR

Vianoce sú sviatkami pokoja a ako hovorí pani Štefánia Hundáková z Rajeckej Lesnej (89), keď bola malým dievčaťom, nesmierne sa na ne tešila. Tešili sa na ne všetci. Aj napriek tomu, že nedostávali darčeky, aké si dávame dnes. Jednoducho doba a prostredie, v ktorom žili, neumožňovali prežívať konzumné sviatky. A tak mali radosť z Vianoc, aké si mohli doma spoločne pripraviť. Z atmosféry, z pocitov, z blízkosti a súdržnosti, z toho, že rodina bola pohromade.

Pani Štefánia mala už ako dievča na starosti výzdobu vianočného stromčeka. Ten mal v minulosti nielen úplne iné umiestnenie ako dnes, no aj výzdoba bola skromnejšia, tradičnejšia. Ako nám pani Štefánia prezradila, stromček sa v starých frívaldských dreveniciach vešal na drevený strop priamo nad štedrovečerný stôl. A ako si spomína na ten svoj prvý? „Išla som hore do Jakubských, to boli brat môjho tata. Dali mi jabĺčiek, lebo my sme záhradu nemali.“ Stromček ozdobila peknými červenými jabĺčkami a kde chýbala stopka, zapichli jej rodičia zápalku „sirečku“ a medzi jabĺčka navešala aj oriešky. „A taký bol ten stromček pekný. Mama naň ešte porobili žlté a červené ružičky z krepového papiera. Tie boli na končekoch konárikov.“

Neskôr vianočný stromček zdobili aj salónkami. Tie sa väčšinou vyrábali doma, neskôr ich kupovali.„Aj taká doba bola, čo sme aj do salóniek piekli doma. Sladké cesto. A prišli mi chlapci vtedy vršiak (vianočný stromček zavesený na strope) triasť, tak som im povedala, že tie salónky máme spoločné so susedou, čo som sa hanbila, že som nemala kupované,“ spomína pani Štefánia na ťažšie časy.

A čo bývalo pod vianočným stromčekom? Ten najbohatší štedrovečerný stôl, aký si mohla rodina v minulosti dovoliť. Nesmel na ňom chýbať čerstvo upečený chlieb, naň sa položili oblátky s cesnakom, aby bola požehnaná úroda a okrem tradičných štedrovečerných jedál za hrsť zo všetkého, čo sa toho roku v hospodárstve urodilo. „Nedostala som bábiku, len som sa veľmi tešila na to, že príde Ježiško. Mala som takú radosť, keď mi mama dali na Vianoce nové rukávce. Keď nebolo na nové topánky, tak mi ich jednoducho zašili“ pripomenula si pani Štefánia.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM