Správy

Verejný záujem a tlak pomohli: Termálne kúpalisko Stráňavy nakoniec otvoria!

Termálne kúpalisko v Stráňavách pri Žiline, ktoré malo zostať v roku 2014 zatvorené, otvoria pravdepodobne na budúci týždeň vďaka občianskej iniciatíve minuloročného správcu kúpaliska a obyvateľa Stráňav Branislava Štrbu.

Ilustračný obrázok k článku Verejný záujem a tlak pomohli: Termálne kúpalisko Stráňavy nakoniec otvoria!
Zdroj: TASR

Podľa Jána Sládeka, predsedu predstavenstva spoločnosti AQUA Eden, a.s., Stráňavy, ktorá je nájomcom kúpaliska, o otvorení kúpaliska rozhodli v stredu. „Od stredy sme začali intenzívne pracovať. Vo štvrtok tu už boli z Úradu verejného zdravotníctva odobrať vzorky vody. Keď budeme mať výsledky, čo by malo byť do piatich dní, kúpalisko otvoríme,“ informoval Sládek.

Nedohodli sa s obcou

Doplnil, že súčasný nájomca kúpaliska odkúpil projektový zámer na výstavbu akvaparku v areáli a rekonštrukciu existujúceho bazéna v roku 2012. „Pokračovaniu vo výstavbe bránia majetkové spory ohľadom nájmu pozemkov. Tak sme prišli s variantom rekonštrukcie časti areálu ešte v tejto sezóne. Mali tu vyrásť tobogany a nerezový bazén. Bohužiaľ, s obcou sme sa nedohodli na úprave nájomnej zmluvy. Preto padlo rozhodnutie, že nebudeme pokračovať ďalej a rokovali sme s obcou, ako kúpalisko dočasne sprevádzkovať. Z nášho pohľadu nie je v súčasnom stave kvalitatívne dostatočne dobré a ekonomické výsledky nie sú také, aby sme mohli pokračovať. Bohužiaľ, sme sa nedohodli. Preto som veľmi rád, že prišla iniciatíva od občanov. Verejný záujem a tlak je taký veľký, že sme sa nakoniec rozhodli kúpalisko sprevádzkovať a otvoriť,“ povedal Sládek.

Pomohol verejný záujem

Štyridsaťročné kúpalisko je podľa Štrbu symbolom obce, preto ho veľké sklamanie ľudí z jeho zatvorenia presvedčilo pustiť sa do iniciatívy za jeho otvorenie. „Názory občanov aj cezpoľných boli také, že kúpalisko by malo byť otvorené. Takže som to bral ako povinnosť, aby bolo sprevádzkované. Ľudia v horúcich dňoch brali kúpalisko ako veľkú možnosť prísť s rodinami. Hlavne cena bola veľmi priaznivá, príjemné prostredie, a to ich vždy nalákalo. Pred rokom sme začali rozširovať športové a kultúrne vyžitie. Tento rok plánujeme prispieť ďalšími vecami, ktoré by mohli prilákať ešte väčšie množstvo návštevníkov. Ponúkame viac programov, rokujeme s firmami, ktoré by nám mohli pomôcť,“ skonštatoval na margo občianskej iniciatívy za otvorenie kúpaliska.

Obec sa bála veľkej straty

Starosta Stráňav Jozef Papán uviedol, že dočasné prevádzkovanie kúpaliska obcou počas tejto sezóny odmietli, pretože strata mohla dosiahnuť až 25 000 eur. „Povedali nám, zoberte si to. Ale my by sme prišli o nájom zhruba 7000 eur. My tam máme 1 hektár, 2 hektáre má urbár, to by sme museli vyplatiť. Môže prísť zlé počasie a čo poviem ľuďom, keď nevyberieme za pozemky ani 10 000 eur daň a ja by som 25 000 eur vytvoril stratu. Ako starosta si nemôžem dovoliť v rozpočtovej organizácii takúto stratu vyčleniť, keď sme s tým v rozpočte nerátali. Z tohto dôvodu sme do toho nešli,“ dodal Papán.

Viacero problémov

Obec prenajala spoločnosti Aqua Eden kúpalisko na 70 rokov. „Nájomná zmluva s obcou má momentálne výpovednú lehotu – keď do mája 2016 nebudú postavené všetky stavebné objekty, obec nám môže zmluvu vypovedať. Toto bol problém, aby sme získali úver a mohli pokračovať vo výstavbe. Takisto je problém, ak tu dáme akúkoľvek investíciu a obec nám zmluvu o dva roky vypovie. Bolo by to dosť nešťastné riešenie. Požiadavka, s ktorou sme išli na obec, bola posunúť dobu výstavby o desať rokov,“ doplnil Sládek.

Obec nechce podľa Papána zaväzovať rozhodnutím budúce obecné zastupiteľstvo. „Keby sme sa zaviazali, to je skoro dva a pol funkčného obdobia zastupiteľstva. Nájomcovi som povedal, aby si na december pripravil pre nové zastupiteľstvo celú koncepciu. S tým, že trváme na celoročnej prevádzke, alebo sa musia zmeniť zmluvy,“ uzatvoril starosta Stráňav.

foto: ilustračné

Termálne kúpalisko Stráňavy túto sezónu otvoria
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM