Barbara Dallosová Správy Samospráva

Veľká vízia Žiliny na budúci rok: 102 investičných akcií, čo všetko má mesto v pláne?

Žilinskí poslanci budú už onedlho sedieť nad schvaľovaním rozpočtu. Ten obsahuje viac než stovku investičných projektov.

Ilustračný obrázok k článku Veľká vízia Žiliny na budúci rok: 102 investičných akcií, čo všetko má mesto v pláne?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline budú na poslednom tohtoročnom zasadnutí (13. 12.) schvaľovať rozpočet mesta. Okrem finančného plánu je súčasťou dokumentu mesta aj 102 investičných akcií v celkovej hodnote takmer šesť miliónov eur. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Fiabáne: Mesto má obrovský investičný dlh

„Som veľmi rád, že vedenie mesta nečakalo na posledný rok funkčného obdobia, ale systematicky, kontinuálne už od svojho nástupu realizovalo množstvo investičných akcií. Nešlo len o projekty, ktoré sme zdedili po našich predchodcoch, ale predovšetkým išlo o nové akcie, na realizáciu ktorých sme využili prostriedky z EÚ či vlastné rozpočtové zdroje. Zároveň som rád, že sa nám napriek náročnému obdobiu spojenému s koronavírusom darí realizovať aj investičné akcie, ktoré uprednostňovali poslanci vo svojich obvodoch. Veľká časť investičných projektov kopíruje priority mestského úradu, no rešpektujú aj potreby verejnosti či mestských poslancov," vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

„Úprimne a otvorene hovorím, že nie sme schopní za jedno štvorročné volebné obdobie vyriešiť všetky požiadavky. Mesto ma obrovský investičný dlh, ktorý sa niekoľko rokov neriešil. Snažíme sa ho postupne odstraňovať, no nejde to z týždňa na týždeň,“ dodáva Fiabáne.

Školy a škôlky

Suma 800-tisíc eur je v mestskom rozpočte vyčlenená na stavebné úpravy budovy bývalej základnej školy na Hollého ulici pre potreby materskej školy. V roku 2022 sa bude mesto na základe zmluvy so Žilinskou univerzitou podieľať aj na spolufinancovaní výstavby atletického oválu s ihriskom. Vybudovanie mestského trhoviska bude stáť 170-tisíc eur, 150-tisíc eur mesto investuje do rekonštrukcie výťahov budovy Úsmev – Zariadenia pre seniorov.

Samospráva bude podľa Miškovčíka aj v roku 2022 naďalej systematicky pokračovať v rozširovaní kapacít mestských materských škôlok, modernizácii knižníc, odborných i jazykových učební na základných školách v hodnote viac ako 2,2 milióna eur. Ako zdôrazňuje, suma zahŕňa výšku nenávratných finančných príspevkov a spolufinancovania z vlastných zdrojov.

Rozširovanie cyklotrás

V budúcom roku sa v Žiline rozšíria aj možnosti využitia cyklodopravy o nové kilometre cyklotrás a cykloprístrešky.

„Začne sa pracovať na budovaní cyklotrasy V10, ktorá bude smerovať od hypermarketu TESCO do centra mesta po ulici M. R. Štefánika. Vybuduje sa aj prvý úsek cyklotrasy V9, ktorý bude smerovať zo sídliska Vlčince smerom na Vodné dielo Žilina. V neposlednom rade sa začnú i práce na budovaní cyklotrasy H2, a to konkrétne na úseku II., ktorý bude smerovať zo sídliska Solinky do centra mesta,“ ozrejmuje hovorca mesta s tým, že radnica bude projekty realizovať prostredníctvom schválených financií z projektov Európskej únie.

Nový bulvár aj zelené riešenia

Budúcoročné investície majú smerovať aj do prípravy projektových dokumentácií viacerých projektov. Projektovú prípravu výstavby a modernizácie údržbovej základne trolejbusov chce samospráva spolufinancovať sumou približne 35-tisíc eur.

Projektovú dokumentáciu modernizácie infraštruktúry trolejbusovej dráhy, meniarní i výstavby nových tratí či obratísk má zase mesto spolufinancovať sumou vo výške 108-tisíc eur. Viac ako 155-tisíc eur je vyčlenených na prípravu projektu a inžiniersku činnosť rekonštrukcie územia Nového Bulváru a Ulice A. Bernoláka.

Súčasťou plánov mesta sú aj takzvané zelené projekty. Ide napríklad o zelené strechy. S jednou takou sa počíta napríklad na budove mestského divadla, príprava dokumentácie má stáť 45-tisíc či na budove mestského úradu (60-tisíc eur).

„Realizácia je súčasťou projektu zmierňovania a prispôsobovania sa zmene klímy, ktorý bude počas najbližších troch rokov s investíciou viac ako 1,3 milióna eur prebiehať v meste Žilina. Podporený je z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu,“ konkretizuje Miškovčík.

Známe schodisko

Súčasťou budúcoročných plánov sú aj viaceré opravy chodníkov v mestských častiach. Ivestičnou aktivitou v roku 2022 má byť tiež dokumentácia k výstavbe parkoviska na Ulici Mateja Bela na žilinskom sídlisku Hájik. V budúcom roku sa dokončí i projekt rekonštrukcie frekventovaného schodiska na uliciach Andreja Kmeťa a J. M. Hurbana v centre mesta. K novým chodníkom a obnoveným cestám pribudnú aj zrekonštruované zastávky mestskej hromadnej dopravy.

„Okrem uvedených investičných projektov, ktoré sú zazmluvnené a pripravené na realizáciu, chce mesto po vyčíslení výsledku hospodárenia a jeho prebytku za rok 2021 realizovať aj ďalšie investičné akcie v roku 2022,“ uzatvára hovorca mesta

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM