Správy

V Žiline v týchto dňoch prebieha zaujímavé testovanie: Uprednostňovanie MHD na svetelných križovatkách!

Dopravný podnik mesta Žilina začal uplynulý mesiac testovať uprednostňovanie vozidiel MHD na svetelných križovatkách. Podľa jeho riaditeľa to prispeje k zvýšeniu kvality služieb poskytovaných dopravným podnikom.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline v týchto dňoch prebieha zaujímavé testovanie: Uprednostňovanie MHD na svetelných križovatkách!
Zdroj: Dnes24.sk

Uprednostňovanie vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD) na svetelných križovatkách v Žiline začal v septembri testovať Dopravný podnik mesta Žilina (DPMŽ), s.r.o. Podľa riaditeľa DPMŽ Jána Barienčíka to má svoje opodstatnenie a prispeje k zvýšeniu kvality služieb poskytovaných dopravným podnikom.

Testované štyri linky

„Vypracovanie štúdie preferencie vozidiel MHD v podmienkach mesta Žilina na svetelne riadených križovatkách zadalo mesto Žilina v júni tohto roku. Štúdiu vypracovala spoločnosť ALAM, s.r.o., ktorá v spolupráci s dopravným podnikom vytypovala na začiatku prác na štúdii dve križovatky, na ktorých bola preferencia testovaná. Išlo o križovatku Hálkova – Veľká okružná a križovatku Vojtecha Spanyola – Veľká okružná,“ uviedol Ján Šimko, dopravno-prevádzkový námestník DPMŽ.

Doplnil, že zároveň boli na testovanie vybrané štyri linky MHD (5, 6, 21 a 22), ktoré týmito križovatkami prechádzajú, a do štyroch vozidiel nainštalovali potrebné zariadenia na komunikáciu s radičmi príslušných križovatiek (palubný počítač, rádiostanica na prenos údajov do radiča a GPS modul).

„V septembri sa začal zber dát z vozidiel v reálnej premávke, na základe ktorých sa postupne programovali a upravovali radiče križovatiek. V tomto období bola komunikácia medzi vozidlom a radičmi pasívna, monitoroval sa stav pred preferenciou. V druhej polovici septembra už testovacie vozidlá jazdili cez spomínané križovatky s aplikovaným režimom podmienenej preferencie a získavali sa údaje, ktoré následne slúžili na vyhodnocovanie a posudzovanie stavu preferencie,“ doplnil Šimko.

„Som milo prekvapený, aká plynulá bola jazda na linke pri prejazdoch cez križovatky s aplikovanou preferenciou. Výmena údajov medzi vozidlom a radičom fungovala veľmi rýchlo a presne, výsledkom čoho bol poskytnutý signál ‚voľno‘ autobusu MHD pri prejazdoch križovatkou požadovanými smermi,“ povedal po minulotýždňovej praktickej ukážke jazdy vozidla MHD prednosta Mestského úradu v Žiline Igor Liška.

Testovacia prevádzka do konca októbra

DPMŽ chce v budúcnosti podľa riaditeľa Jána Barienčíka využiť finančné zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu na zakúpenie potrebných zariadení do všetkých vozidiel a taktiež do ďalších križovatiek v meste. „Obidva operačné programy Európskej únie (EÚ) na podporu dopravy (OPII a IROP) majú vo svojom znení podmienku, že finančná podpora obnovy vozidiel v mestskej hromadnej doprave bude možná až po realizácii opatrení na zabezpečenie preferencie vozidiel MHD na linkách, pre ktoré budú určené,“ doplnil riaditeľ DPMŽ s tým, že testovacia prevádzka preferencie vozidiel MHD bude pokračovať do konca októbra.

Foto: DPMŽ

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM