Jozef Legéň Správy

V Žiline trvá 2. stupeň povodňovej aktivity: Hasiči stále odčerpávajú vodu, pomáha aj charita

Minulotýždňová búrka narobila Žiline obrovské problémy. Po uliciach sa valili potoky vody a v najviac postihnutých častiach popadalo množstvo stromov. V meste aj naďalej trvá 2. stupeň povodňovej aktivity. Do pomocných prác sa pustili dobrovoľní hasiči, pomocnú ruku podala aj charita.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline trvá 2. stupeň povodňovej aktivity: Hasiči stále odčerpávajú vodu, pomáha aj charita
Zdroj: Dnes24.sk

Ničivé dôsledky prietrže mračien zažili Žilinčania pred týždňom. Cieľom mesta je, aby sa v čo najkratšom čase odstránili škody na majetku občanov v zasiahnutých mestských častiach. Pre ľudí v mestských častiach Považský Chlmec, Vranie, Strážov, Brodno a Budatín poskytlo mesto v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou Bratislava vysúšače na odstránenie vlhkosti v zatopených priestoroch. Diecézna charita Žilina poskytla čistiace a dezinfekčné prostriedky.

„Až do vykonania všetkých záchranných prác bude v Žiline naďalej platiť 2. stupeň povodňovej aktivity. Krízový štáb mesta Žilina neustále pokračuje v koordinovaní prác na odstraňovaní škôd po minulotýždňovej búrke,“ uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Najviac postihnuté časti mesta

Podľa jeho slov je väčšina ulíc a chodníkov na území mesta od naplavenín už vyčistená. „Správcovia zelene doteraz odstránili 86 ks vyvrátených a zlomených stromov a 48 ks poškodených stromov. Najviac zasiahnutý bol Park Ľudovíta Štúra na Bôriku, sídliská Vlčince, Pod nemocnicou a Hliny III. K dnešnému dňu bolo zo zasiahnutých mestských častí celkovo vyvezených 20 zaplnených veľkokapacitných kontajnerov,“ dodal hovorca.

Odčerpávanie vody zo zaplavených podchodov, pivníc, rodinných domov a pozemkov na celom území Žiliny vykonávali a stále vykonávajú dobrovoľní hasiči.

Rozdeľovanie pomoci koordinuje Mestský úrad

Slovenská katolícka charita Bratislava zapožičala pre Žilinčanov celkovo 17 vysúšačov. Diecézna charita Žilina poskytla pre ľudí, ale aj pre denné centrá seniorov, základné a materské školy a ďalšie organizácie vyše 280 balení čistiacich a dezinfekčných prostriedkov. „Rozdeľovanie tejto pomoci, ako aj zapožičiavanie vysúšačov na vysušenie zatopených priestorov zabezpečuje Mestský úrad v Žiline spolu s mestskými poslancami za príslušné mestské časti (Slavomíra Brezovská, Anna Smikoňová a Ján Púček),“ uzavrel Čorba.

Vedenie mesta na stretnutiach s kompetentnými inštitúciami (Slovenský vodohospodársky podnik š.p., Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s., Železnice Slovenskej republiky a.s., vlastníci inžinierskych sietí) dohodlo spoluprácu na odstránení škôd a zdôraznila sa potreba prijať efektívnejšie opatrenia na elimináciu vzniku podobných lokálnych povodní v budúcnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM