Adela Fruckova Samospráva

V Žiline sa rokovalo o osude Starého trhoviska: Takto to napokon dopadlo!

Mestskí poslanci v pondelok rokovali aj o trhových miestach v Žiline. Hovorilo sa i o Starom trhovisku. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline sa rokovalo o osude Starého trhoviska: Takto to napokon dopadlo!
Foto: Adela Fruckova

Poslanci na mestskom zastupiteľstve rokovali o trhových miestach mesta Žiliny. Reagovali tak na požiadavku občanov, ktorí sa na mestský úrad obrátili so žiadosťou o rozšírenie existujúcich trhových miest aj o miesta v ich mestských častiach. „V minulosti sme evidovali požiadavky predajcov prevažne z južného Slovenska, ktorí mali záujem predávať prebytky svojej poľnohospodárskej a farmárskej produkcie v okrajových častiach mesta Žilina, ale nebolo im umožnené takýto predaj povoliť vzhľadom na skutočnosť, že sme v týchto mestských častiach nemali zriadené oficiálne trhové miesta,“ povedal hovorca Žiliny Pavol Čorba.

Nové navrhované trhové miesta

Primátor Igor Choma prezradil, že v priebehu roku 2015 prešli s danými poslancami jednotlivé mestské časti a vytypovali vhodné lokality na zriadenie nových trhových miest na príležitostný ambulantný predaj, prevažne ovocia a zeleniny. Následne bola vhodnosť týchto miest odkonzultovaná a schválená Oddelením architektúry mesta a územného plánu Mestského úradu v Žiline. Nové trhové miesta boli navrhnuté v nasledovných mestských častiach: Závodie, Bánová, Strážov, Bytčica, Mojšova Lúčka, Budatín, Zádubnie, Považský Chlmec, Brodno a Žilinská Lehota.

Všeobecné nariadenie, ktorým sa určujú podmienky predaja výrobkov a poskytovanie služieb na trhových miestach v meste Žilina bolo poslancami schválené. V návrhu tohto všeobecne záväzného nariadenia predkladanom do komisií mestského zastupiteľstva a do Mestskej rady bol súčasťou zmien oproti predchádzajúcemu všeobecne záväznému nariadeniu aj návrh na vyradenie Starého trhoviska zo zoznamu oficiálne schválených trhovísk. „Dôvodom tohto rokovania bola dlhodobá nespokojnosť mesta Žilina a neustále sťažnosti občanov hlavne na čistotu, neestetickosť a úroveň predaja na Starom trhovisku,“ povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Uvažuje sa o premiestnení Starého trhu

„Mesto Žilina malo v minulosti snahu tento problém riešiť a prebehli vzájomné rokovania s prevádzkovateľmi Starého trhoviska ohľadne zlepšenia prostredia a úrovne predaja na tomto trhovisku. Boli vyzvaní na riešenie tohto problému a na zainvestovanie časti svojich ziskov z prenájmu predajných stolov na zmodernizovanie trhoviska, ktoré v takomto stave existuje bez zmien už niekoľko desaťročí,“ uviedol primátor Choma a dodal, že Staré trhovisko v súčasnom stave nerobí dobré meno mestu Žilina ani u turistov a návštevníkov mesta.

„Rokovania a snaha sa dohodnúť so štyrmi rôznymi prevádzkovateľmi Starého trhoviska na nejakej modernizácii a zmene neviedli k viditeľným pozitívnym zmenám a javí sa v súčasnosti ako neriešiteľná, preto sa uvažuje o premiestnení Starého trhu ku autobusovej stanici v Žiline,“ hovorí jeden z poslancov Peter Cibulka, ktorý zároveň apeloval na to, aby sa Starý trh zatiaľ nerušil. Argumentoval, že Staré trhovisko je tradíciou v meste a pokiaľ nebude vypracovaný presný projektový plán na súčasnom mieste trhu, nie je vhodné riešiť jeho premiestnenie. Mestské zastupiteľstvo napokon Starý trh nezrušilo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM